Nieuwsbriefarchief

September: Vruchtmaand

 
 
 
Oogstvaneigenerf_Logo
"September: Vruchtmaand"
En wat een vruchten hebben we! De frambozen, die in juni minimaal te vinden waren, hebben nu volop vruchten. De appels vallen van de bomen en lijken 3 weken eerder goed te zijn vergeleken met andere jaren. De peren beginnen te vallen, maar de grote oogst laat nog even op zich wachten. Al zijn alleen de stoofperen in grote getalen te vinden.

Juli en augustus stonden bij ons vooral in het teken van mijn herstel. Als je de kinderen vraagt wat we gedaan hebben met de vakantie: af en toe een uitje, maar vooral mama helpen...
Het resultaat is verbluffend. De maand augustus ("Hittemaand", al heb ik de hitte gemist dit jaar) kon ik geen nieuwsbrief schrijven. Het zicht was nog te wazig.
Wat geniet ik iedere dag! Ik zie weer appels hangen of liggen. En wat nog leuker is: ik zie ook de krekel erop zitten. Nu pas weet ik hoe onthand ik was. Als dan een klant je vertelt dat ik er nu twintig jaar jonger rondloop, dan weet je hoe belangrijk je zicht is. En gelukkig mag ik weer zelf mijn beestjes verzorgen.
Een oefentrekker van anderhalve meter breed maken het maaien van ons grasveldje leuk! Rieneke is volop aan het leren hoe je achter- en vooruit rijdt. Voorlopig is deze weide en ons gazon haar speelveld. Helaas is één keer per week maaien genoeg. Het is veel te leuk. En we zien haar vertrouwen groeien. Gelukkig mag straks ook ons pad naar de poel gemaaid worden.
Want Gerjan kan niet wachten om het ook te proberen...
De uilen
Voor het eerst hebben de steenuilen hun nest in de nestkast gemaakt. En ze hadden drie jongen! Helaas zaten ze te goed verstopt om er een mooie foto van te maken. Op een mooie avond zagen we wel een ouder op de silo zitten. Eén van de jongen zat op de giertank. En we horen ze genoeg vliegen. Wat voelt dat toch als een rijkdom om zo'n vogel op ons erf te hebben!
Ons haagje
Niet alleen de boompjes groeien goed. Ook het gras eronder. De houtsnippers waren aardig overwoekerd. Gelukkig kan Dirc goed met een bosmaaier overweg. Eerst al het gras laag afgemaaid en vervolgens met een woelschoffel voor aan de bosmaaier ook de wortels van het gras een goede tik gegeven.
Van vorig jaar hadden we nog houtsnippers liggen. Dus de grond ook meteen weer bedekt met deze oude snippers. De heg ziet er meteen weer aantrekkelijk uit. Straks nog even snoeien...
De kuikens zijn hun hok uitgegroeid. En door de heftige regen hebben we ze een hok bij onze kalveren gegeven. Er zit een witte en een zwarte kip bij. De rest zijn Barnevelders. De eerste kammen beginnen zichtbaar te worden. En gisteravond begon Witje een begin van een kukel te laten horen... Hopelijk hebben we niet te veel hanen!
Ook "natuurlijke" drempels
moet je af en toe aanpakken. Het werd nu wel te erg. We waren meer aan het slalommen van de ene naar de andere bermkant om nog een beetje normaal naar de weg te komen. En als je dan zelfs met de auto gaat slalommen, dan is het tijd voor actie.
Gerbrand heeft veel op zich genomen. Spontaan kreeg hij nog hulp van twee "klanten" van 5 en 3 jaar oud. Die waren zo nieuwsgierig wat hij aan het doen was. En het is toch ook veel te leuk om stenen te sjouwen? Gerjan heeft echte klompen aan zijn voeten gekregen. En
dat is zo leuk om mee te lopen dat ook hij ging helpen met de stenen verplaatsen, zand in het gat gooien en weer dichtstraten. Wat is het toch een genot om nu over onze oprit te komen. Alleen daarvoor zou je al een ommetje op de fiets komen maken naar Stoutenburg!

Zodra het weer het toelaat, vind je mij in de tuin. Ik mag weer mijn vingers vies maken. Voordeel of nadeel is dat ik de ongewenste kruiden ook weer zie. Zodra het wat minder weer is, ben ik ons huis aan het cleanen. Ook daar zie ik nu het stof weer liggen...

Zaterdag 9 september is het open monumentendag. Kom dan ook bij ons aan... niet voor het monument, maar voor de Dag van de Boerin!

groetjes,
Gerbrand en Annelieke
 
AGENDA voor september 2023
IMG-20221125-WA0000
Iedere zaterdag !
staan we van 11.00 tot 16.00 uur klaar om je te ontmoeten. We hebben rauwe melk uit de tap, rauwmelkse kaas van onze eigen melk, vlees van onze Bonte Bentheimer varkens, jam en chutney van ons eigen fruit en groenten. En dan is een rondje koeienstal natuurlijk ook een optie.
Nieuw rundvlees in de vriezer !
Was je al aan het smachten naar de biefstuk of de hamburgers van onze Belgische Blauwe vaars? We hebben alles weer volop op voorraad. Onze prijslijst hangt weer naast het softijs aan het prikbord.
9 september: Dag van de Boerin
Een dag om de Boerin in het zonnetje te zetten... En dat doen we met appeltaart! Deze dag gaan we de appels plukken, sap van valappels maken en natuurlijk heb ik appelmoes. Ook staat er appeltaart klaar voor bij de koffie.
Kortom een dag rondom de Boerin en haar appeloogst.
Natuurlijk is ook winkeltje met vlees, kaas en eieren open.

Van 11.00 tot 16.00 uur.
Melktap en Boeren-softijs
Ook deze maand zijn onze beide taps 7 dagen per week open van 8 uur 's ochtends tot ongeveer 8 uur 's avonds.

Er staan wel wat flessen, maar het mooiste is natuurlijk om voor de rauwe melk jouw eigen fles mee te nemen! Prijs per liter € 1,20.
We hebben een uitleg aan de automaat gehangen.
Het Boeren-softijsje is nog steeds € 2,00 per ijsje. Dit kan contant of met QR-code (waarna je een muntje pakt). Ook koffie is € 2,00, er is zwart, espresso, maar ook chocolademelk of moccachino.
 
 
 

Nieuwsbrief

Intuit Mailchimp