Nieuwsbriefarchief

September: Havermaand

 
 
 
Oogstvaneigenerf_Logo
"September: Havermaand"
Veel later dan jullie gewend zijn, is hier dan mijn nieuwsbrief van september. Langzaamaan zien we dat het herfst gaat worden. Nog niet zo zeer aan het weer, maar wel aan het korten van de dagen. Wat waren wij blij met de regen van de afgelopen dagen! De koeien stonden al twee weken op stal, omdat er buiten geen gras te eten was. Of ze liepen wel buiten, maar kwamen al snel naar binnen met de roep om gras aan het voerhek. Onze zoon zei vrijdag: "Je kunt wel zien dat het herfst wordt. De bladeren worden weer groen!". Een geintje natuurlijk, maar we zagen om ons heen de tuin en bomen opfleuren. De appels lagen onder de bomen maar nog niet rijp, en wel meteen verrotten. De varkens hebben er van genoten...
IMG_20220810_165013589
Braderie en Oogstfeest
Augustus gaf mij twee leuke markten. De kinderen hadden nog vakantie, dus die kwamen mij helpen. Al vonden ze het op het oogstfeest leuker dan op de braderie. Dat snap ik wel. Op de braderie lopen mensen langs de kraam en velen lopen snel (iets wat ik ook vaak doe op braderieën). Maar op het oogstfeest van Groot Zandbrink had Rieneke de taak om uit te leggen hoe je boter maakt. En Gerjan hielp bij de imker.
Wat waren het gezellige dagen! En wat bleken er al veel mensen mij te
herkennen. Niet alleen van de jam, maar ook van het softijs! Nog meer mensen weten me nu te vinden voor onze boerensoftijs, vlees, melk, eieren en mijn jam en chutney.
Na een hele week 's nachts buiten
te hebben gelopen en overdag binnen te hebben gebivakkeerd, konden de koeien 18 augustus weer heerlijk buiten grazen. Voor onszelf was het ook best lekker dat het even minder warm was. Na al die strakblauwe luchten genoot ik echt van de wolken die over ons land trokken. Ook de koeien waren aan het genieten: vers gras van het land is veel groener dan uit de kuil!
Vandaag hebben de koeien na een periode van drie weken binnen blijven weer buiten gelopen. Ze waren eraan toe: de koeiendans werd lichtjes overgedaan!
IMG_20220818_134458235
IMG_20220901_142600498
Een hondenvriend
Op 1 augustus hebben we onze nieuwe huisdier opgehaald. Happy hebben de kinderen de kitten genoemd. Onze hond Fox houd ervan om op katten te jagen. Dus het was best even spannend of het goed zou gaan. Na zeven dagen grommen naar elkaar heeft Fox zich erbij neergelegd dat de kat scherpere
nagels heeft dan hij. Echte vrienden zijn het nog niet, als dat al komt. Maar er is een staakt het vuren. En gisteren zag ik ze elkaar een neusje geven... Zou het dan toch nog kunnen?
Boerenzakdoek
Ergens vonden we dat we ook wel onze bezorgdheid moesten gaan laten zien over wat er over ons en de andere boeren heen gestort is. Maar om nu de vlag op zijn kop te hangen ging ons te ver.
En dan komt er via post van crv een boerenzakdoek. En dezelfde dag een wimpel van boerenzakdoekrood van de melkfabriek. Die hebben we aan de oprit en ons ijshuisje opgehangen. Onze oud-stagiaire vond het maar niets dat wij geen zakdoek aan de trekker hadden hangen. Dus dat heeft hij maar even geregeld... Dank je wel Justin.
IMG_20220815_195750411
IMG_20220906_114806523
Niet alleen bloemen
Wat een getob heb ik dit jaar in de groententuin. Al twee maanden lang zag ik iedere keer bloemen aan de snijbonenplanten komen. Maar een snijboon kwam er niet aan. Terwijl er genoeg hommels en andere insecten rondvlogen en de bloemen bezochten. Net alsof te grote insecten de bloemen dood drukten ofzo.
Maar: ratata, mijn geduld is beloond. Eindelijk zitten de eerste kleine snijbonen aan mijn planten. Wat gaan wij hier van genieten!
Het is niet zo'n uitgebreide nieuwsbrief als dat jullie van me gewend zijn. Het heeft ook langer geduurd voor ik alles op papier kreeg. In augustus hebben we, naast het vakantiegevoel geven aan de kinderen, ons ook laten voorlichten over het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid, waarin veel gaat veranderen. Ook bleef het spannend of we mest moesten afvoeren of dat we toch derogatie zouden krijgen. Nadat we niet meer mest mochten uitrijden, kregen we het verlossende antwoord. Voor dit jaar hoeven we nog niet af te voeren. Dus eindelijk rust in mijn hoofd om weer te genieten van ons erf.

groetjes,
Annelieke
 
AGENDA voor September 2022
IMG_20210508_174637277_HDR
IMG_20210823_093534376
Ook in september kan het:
Een ochtend helpen op de boerderij
. Per gezin of gezelschap:
€ 5,00 per persoon met een minimaal bedrag van € 20,00. Je helpt bij de kalfjes, de biggen, kippen en de koeien. De werkzaamheden beginnen om 9.00 uur. Duur: ca 1,5 uur van maandag tot zaterdag. Bel of mail voor een afspraak.

Een avond helpen op de boerderij. Per gezin of gezelschap: € 5,00 per persoon met een minimaal bedrag van
€ 20,00. Hierin zit helpen met de kalfjes, de biggen, kippen en de koeien. De werkzaamheden beginnen om 16.00 uur. Duur: ca 1,5 uur van maandag tot zaterdag. Bel of mail voor een afspraak.
Nieuw: Met een gezeldschap roomkaas maken op ons erf
Wil je wel eens wat anders doen met een feestje of als gezinsuitje?
Kom dan een kaasje maken! Van onze melk gaan we in een uur tijd een eigen roomkaasje maken. Natuurlijk krijg je die meteen mee naar huis. En een rondleiding op het bedrijf kan natuurlijk niet ontbreken.
Vraag naar de prijs en mogelijkheden via 0637311004 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
IMG-20220910-WA0020
Steeds meer mensen weten ons boerensoftijs te vinden. Ook deze maand kun je van 11.00 tot 20.30 uur (dan is het donker...) bij ons een softijsje halen.

Onze varkens hebben we naar binnen gehaald. Ze konden nergens meer droog liggen, de krulstaarten werden rechte staarten. Het duurt niet lang meer of we brengen ze naar de slager. Wil je wat varkensvlees bestellen? Dat kan. Meld je dan aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 
 

Nieuwsbrief

Intuit Mailchimp