Nieuwsbriefarchief

Oktober Wijnmaand

 
 
 
Oogstvaneigenerf_Logo
Oktober is van oudsher de Wijnmaand. Nu heb ik wel druiven, maar vast niet lekker genoeg om er wijn van te maken. Voor druivensiroop zijn ze heerlijk. En heb ik minder tijd, dan maak ik er druivensap van. Maar de sap is wel minderlang houdbaar. Ook heb ik weleens druivenjam gemaakt. deze smaakt ook heerlijk, helaas is de houdbaarheid ervan wisselend. Het ene jaar ruim twee jaar en een andere keer maar een half jaar. Ik ben er nog niet achter waarom dit is. Dus maak ik deze jam vooral voor onszelf. Mocht jij wel weten waarom dat is dan hoor ik dat graag van je!

De afgelopen maand was er sprake van dood maar ook van nieuw leven in ons bedrijf. Ik vertel erover, omdat ik wil laten zien dat een koe voor ons meer is dan een "melkproductiemachien".
IMG_20210908_072257442 (2)
Onze koeien

 
Iedere ochtend lopen wij met toch iets van nieuwsgierigheid onze stal binnen. Wat zullen we daar aantreffen? Gerbrand sluit de koeien op in de "Wachtruimte", waarvandaan de koeien gemakkelijk de melkstal in kunnen. Na het melken krijgen de koeien de rest van de stal. Zo weten we welke al zijn gemolken en welke nog niet. Ik maak de roosters schoon met een vloertrekker, zodat de koeien niet in een smerig luier (haha) blijven lopen. Het is een dagelijk-
se routine en verloopt meestal zonder problemen.
Maar begin van de maand kwamen we in de stal, en lag de koe op de foto plat in de voerbox. Haar poten lagen naar één kant toe. Ze lag dus klem. Oh, wat voelden wij ons rot. We hebben alles uit de kast moeten halen om haar eruit te krijgen! Trekker (de rode MF van 1968 is de enige die op de roosters kan rijden), heupklem en neusbeugel waren onze redding in deze nood. Want meewerken deed mevrouw ook nog eens niet. Het was dan ook een hele opluchting toen we haar tenslotte met man en macht toch in het strohok kregen. En wat een beloning dat zij het er gezond en wel van afgebracht heeft.
Met onze Willie 56 (ja, iedere koe heeft een naam) liep het minder goed af. Zij liep in de ochtend mee van de stal door het hele weiland, maar ik vond haar al wel erg langzaam lopen. Toch vond ik het niet opvallend genoeg om haar apart te houden. Toen we 's avonds het hele stel weer op gingen halen uit de wei, kon zij niet meer opstaan. De veearts stelde vast dat ze een ziekte in haar uier had waardoor deze blauw uitsloeg. Zij heeft ons geholpen haar uit haar lijden te verlossen door haar een spuitje te geven. Het was het beste wat we voor haar konden doen. Maar het zet wel een domper op zo'n dag.
Extra blij ben je dan als je ook dit 's ochtends op de foto kan zetten. Het stierkalfje was wel eigenwijs: het kwam eerst met zijn achterpoten...
Gelukkig waren we er op tijd bij en begon zijn hartje na wat pootoefeningen te kloppen! Moeder en zoon waren allebei flink uitgeput, maar maken het nu goed!
De afgelopen week hebben we zelfs vier kalfjes gekregen, allemaal stiertjes. Dit
IMG_20210920_064348260_HDR (2)
zorgde wel voor heel veel biest. We hebben er dit keer weer eens biestenpap van gemaakt: het derde melkmaal van de koe die net gekalfd heeft, warmen we dan heel langzaam op. De biest word dan geurig en dik. Met een beschuitje en bruine suiker is het dan voor velen een echt feesttoetje! (Neefjes en nichtjes komen ook graag wat halen.) Natuurlijk vooral ook omdat je het niet zo vaak kunt eten.

Groententuin

In de tuin hangt nu al een echte herfstsfeer. De pompoenplanten kwijnen weg en de oranje vruchten beginnen tussen het grijzige blad echt op te vallen. We hebben twee reuze-pompoenen van de grote reuzenplant en verder kleine soeppompoenen.
IMG_20210916_110244782_HDR (2)
Onze vijgenstruik heeft ook zijn vruchten weer afgegeven. Misschien komt er nog een enkele aan maar echt rijp zullen deze verder niet meer worden. De perziken willen ook niet afrijpen, maar wel verrotten. Dus ik heb ze snel verwerkt tot perziksaus voor over de yoghurt.

Ook de frambozen beginnen weer volop te dragen. De vlinder op de foto was één van de velen die met mij genoten van de zon en de vruchten.

Weet je waar ik nu het meest van geniet uit de groententuin? De andijvie! Verser
dan vers, en nu precies goed.
De worteltjes en bietjes, boontjes, sla en snijbiet zijn er ook nog. Maar doordat het 's ochtends op de fiets al behoorlijk fris is en het 's avonds flink afkoelt, genieten we met zijn allen wel enorm van die rauwe andijviestampot ! Wordt het nog weer wat frisser dan maak ik er andijviesoep van met worst en chilipepers. Daar worden we dan vanzelf weer warm van!
Fazantenvrouwtje

Als je deze foto ziet, waan je je bijna in de duinen. Niets is minder waar: dit is gewoon op ons erf. De graskuilen zijn behoorlijke bergjes, en de eerste is al weer helemaal begroeid. Daar kan het fazantje zich al goed in verstoppen. Het je het al op de foto gevonden? Ik verraad het maar: het is het zwarte stipje op de foto. Ook een mannetjes fazant hebben we dit jaar regelmatig gezien in het weiland achter de kuilhopen. Bij onze buurman naast dit weiland, wordt maïs geteeld: een mooie verstopplek dus. Maar het eten is
IMG_20210923_154706825
blijkbaar toch gemakkelijker op een open veld te vinden.

Blaarkop-kalfje

 
Is dit geen schatje? Wij hebben meegedaan aan een proef van de Blaarkopstier Joop. Om te zorgen dat het koeiengeslacht Blaarkop blijft bestaan, moet het stierzaad
IMG_20210916_064822799_MP
dominant zijn. Dus probeer je dit uit op een Holsteiner of een koe van een ander ras. En deze maand is onze eerste kalf van Joop geboren. De tekening is 100% Blaarkop.
Helaas is dit kalfje en stier. Anders bestond de kans dat we deze hadden aangehouden. Een eerste kruising tussen twee rassen geeft meestal het
beste van de twee rassen. In de vorige nieuwsbrief heb ik al verteld waarom we de stiertjes niet aanhouden.
Oh, voor ik het vergeet: we hebben deze maand nog twee keer extra gras gemaaid. Dat is dan weer een van de positieve kanten van het wat slechtere vakantieweer. De appels ben ik volop aan het rapen en nu zijn ze ook rijp. Dus deze of volgende week gaan we plukken. Ik ben aan het schilderen geweest, want de voordeur moest nu toch echt aangepakt worden. De aardappels liggen in de kelder opgeslagen voor de winter en de kool zit in het zuurkoolvat, waar het zes weken mag fermenteren. Hopelijk wordt het weer net zo'n heerlijke zuurkool als vorig jaar. Het blijft toch altijd iets afwachten. En aanstaande maandag gaat de maïs gehakseld worden, maar daar horen jullie de volgende keer meer over.

Het was een maand van hollen en stilstaan en van verdriet en schrik om onze beestjes. Maar ook geluk en vreugde bij de geboortes van nieuwe kalfjes.
En... onze kinderen helpen intussen bij het omhalen van de koeien. Ze hebben er goed schik in!

Wij hebben zin in de nieuwe maand, met nieuwe ideeën en activiteiten. We hopen dat jullie er wat tussen zien staan wat helemaal bij je past. En anders hopelijk een andere keer weer!

Groetjes,
Annelieke
 
AGENDA VOOR OKTOBER 2021
IMG_20210904_114016789 (3)
Verkoop eerste zaterdag van de maand
Op zaterdag 2 oktober staat van 11.00- 16.00 uur mijn tafel weer mooi gevuld met mijn jam, chutney, eieren, groenten (andijvie), appels en al wat ik meer heb.
Pompoensoep
Van mijn mooie pompoenen ga ik pompoensoep maken. Wil je ook een liter? Meld je dan voor vrijdag 1 oktober aan, dan staat zaterdag 2 oktober de soep voor je klaar. Neem zelf een pan of bak mee, om de soep mee te kunnen nemen. Prijs €5,00 per liter. Wil je ook vlees toegevoegd hebben, dan is het €6,50 per liter. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of
06 373 11 004

IMG_20210919_140309192_HDR (2)
Herfstvakantie
In de herfstvakantie (maandag 18 tot en met vrijdag 22 oktober) kan je weer meekijken bij ons op het bedrijf. In de ochtend van 9.00 tot ongeveer 10.30 uur krijgen de kalfjes eten, worden de eieren uitgehaald bij de kippen en krijgen de pinken voer. Het zal er om houden of de koeien nog buiten lopen of niet. Dus een en ander is nog niet precies bekend. Dat is toch ook wel weer een beetje spannend.
In de middag van 16.00 tot ongeveer 17.30 uur gaan we de koeien voeren, de kalfjes eten geven en al wat er verder nog gebeuren gaat. Ook hier geldt, dat we nog niet precies weten wat voor werkzaamheden er zijn.
Lijkt het je leuk om met je gezin of gezelschap dit mee te maken? Voor €5,00 per persoon, inclusief een kopje koffie/thee of limonade, is dit exclusieve uitje voor jou. Neem contact op met mij, en we plannen je in! (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of
06 373 11 004)
IMG-20210912-WA0001
De Kaasbaas
Op 23 oktober is het zover: We gaan kaas laten maken van onze eigen melk.
Deze dag kan je bij de mobiele Kaasbaas door het raampje kijken wat Sylvester en Laura toch allemaal aan het doen zijn. Via een walkie talkie kunnen we vragen stellen.

We verdelen deze dag in vier blokken. Ieder blok heeft zijn eigen werkzaamheden. Maar het hele verhaal wordt verteld. Ook gaan we onze eigen roomkaas maken. En natuurlijk staat mijn jam en chutney te koop.
Voor ieder van de vier blokken kan je je aanmelden. Per blok is er ruimte voor vijf gezinnen, die zich kunnen aanmelden voor dit exclusieve uitje. In ieder blok is een eigen stukje van het kaasmaken te zien, maken we ter plekke roomkaas die ook meteen klaar is om te eten (leuk om thuis nog eens uit te proberen), krijg je verder een kop koffie, thee of limonade en wat lekkers. Tevens is er de mogelijkheid om met korting vast je stukje kaas te kopen. Deze is dan begin december af te halen.

Wat houden de blokken in?
Blok 1 (van 8 uur tot ongeveer 9.30 uur): de melk wordt rechtstreeks naar de kaastobbe gepompt, dan wordt deze aangezuurd en gestremd. Extra spannend: de boer is zijn laatste koeien nog aan het melken, want de warme melk die net bij de koe vandaan komt, wordt gebruikt. Een kijkje in de stal behoort dus ook bij de mogelijkheden. Prijs €7,50 per persoon.

Blok 2 (van 9.30 tot ongeveer 11.00 uur): de gestremde melk wordt tot wrongel gesneden. In dit blok is het in de melk- en tanklokaal weer rustig, maar de kalfjes krijgen hun eten. Ook hierbij kijken behoort tot de mogelijkheden. Prijs €7.50 per persoon.

Blok 3 (van 11.00 tot ongeveer 12.30 uur): de vaten voor de kaas worden gevuld met de wrongel en deze vaten komen onder de pers te staan. De boer en boerin staan klaar om vragen over ons bedrijf en bedrijfsvoering te beantwoorden. Prijs €5,00 per persoon.

Blok 4 (van 13.00 tot ongeveer 14.30): Het laatste stukje van het kaasmaken komt in zicht. De vaten staan echt onder de pers, en je kunt een kijkje nemen in de mobiele wagen om van achter een scherm uitleg te krijgen van de kaasbaas en kaasbazin. Prijs €5,00 per persoon.

Wil je je aanmelden? Dat kan via onderstaande knop. De volgorde van binnenkomst van aanmelding bepaalt of je wel of niet op het gekozen tijdstip kan komen.
Wil je eerst nog iets meer informatie? Kom dan zaterdag 2 oktober naar ons erf, ook dan kan je je aanmelden. Of bel met 06 373 11 004 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

Nieuwsbrief

Intuit Mailchimp