Nieuwsbriefarchief

Juni: Braakmaand

 
 
 
Oogstvaneigenerf_Logo
Iets later dan anders komt mijn nieuwsbrief jullie kant op. Na de heerlijke Hemelvaartsdagen en wat winderige pinksterdagen, ging onze dochter op kamp. Een leuke en spannende ervaring, die ze uiteindelijk niet had willen missen. Maar zo vergat ik even mijn eigen agenda...

 
"Juni: Braakmaand"
Braak liggen van een stuk land betekent dat er niets op groeit. Het is net omgeploegd.
In juni willen we tegenwoordig de maïs echt wel in de grond hebben, zodat het ploegen van het land al eind april begin mei gebeurt. Dan is de grond nog redelijk vochtig en is de voedermaïs voor de koeien eind augustus begin september goed. De laatste jaren valt er in oktober zoveel regen zodat we niet makkelijk of helemaal niet het land op kunnen met een trekker.
We leren steeds meer over de bodem en het bodemleven. Daardoor is het nog belangrijker om rijpe gewassen op tijd van het land te krijgen. Zo vernielen we de bodem zo min mogelijk.

Dank jullie wel allemaal voor de reactie op mijn vraag waar wonne vandaan kwam.
Wonne staat voor blijheid en intens genieten van het leven. Dat past natuurlijk helemaal bij mei als alle planten en bloemen in bloei komen te staan. De zon begint weer warmer aan te voelen. En zo genieten we van het leven!

In juni bemesten wij ons weiland nog een keer. Aan het eind van de maand hopen we weer te kunnen maaien. Onze koeien lopen al bijna twee maanden buiten. Deze week gaan ook onze pinken weer naar buiten. Nu wennen ze vast in ons vangkooi. Het gras groeit niet zo heel hard dankzij de koude wind. Maar er staat weer genoeg.

Deze maand laten we onze Belgische Blauwe slachten. Als je vooraf al een bestelling wilt plaatsen kan dat via mijn mobiel 06 373 11 004 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vanaf 24 juni ligt het vlees weer bij ons in de vriezer.
Geboorte na geboorte...
Zo blijf je hopen op lammetjes... en een week later kom je er in om! In drie weken tijd hebben 19 schapen hun lammetjes gekregen. Dankzij het mooie weer konden ze vrij snel al naar buiten. Moeders lopen en eten vers gras, wat voor de melk voor de lammetjes weer goed is. En de lammetjes zie je dagelijks groeien, doordat zij veel meer bewegen. De gekste sprongen maken ze!
Het kleine weitje heeft te weinig gras, dus nu lopen alle schapen en de 35 lammetjes in de grote wei. Wat een rijkdom als we onze eigen oprit opkomen!
Kippengepik
Eind april hebben we nieuwe legkippen gekregen. Wat is het een genot om tussen de kippetjes te lopen. Ze blijven heerlijk rustig en komen me zelfs opzoeken. Ik moet gewoon uitkijken dat ik niet op de poten ga staan. Alle 20 leggen ze hun eitjes. En langzaamaan worden de eieren al weer wat groter.
De kuikens van vorig jaar hebben we in het hok erbij gelaten. Bij bijna alle kippen gaat het goed. Alleen deze kip niet. Die liet zich toch weer wegjagen en op zijn kop zitten. Nu loopt zij in de kalverschuur. En sinds 5 dagen hebben we iedere dag van haar een ei!
Ondeugend...
Zolang het buitenhok nog niet klaar is, laat ik de biggen iedere ochtend en avond even los lopen. Ze rennen dan rond en ondertussen zoeken ze iets eetbaars of speelbaars.
Loop ik maar in de buurt dan houden ze zich aardig rustig. Ze drukken hun neus tegen mijn been aan om aan te geven dat ik voort moet maken.
Maar als ik dan even word weggeroepen... weten ze de emmer met biest wel te vinden. Bij terugkomst lag de emmer op zijn kant en was de inhoud op! Wat een ondeugden.
Een nog betere plek...
Ik weet dat we op eieren kunnen lopen. Zowel letterlijk als figuurlijk.
Onze kat heeft het ook ontdekt. Het kleine doosje laat hij nu links liggen. Iedere keer zoekt hij de eieren op. Of het lege eierdoosje...
Op het doosje of eieren liggen blijkt erg lekker te zijn. Hij kan er geen genoeg van krijgen.
Als ik dan een ei nodig heb, kijkt hij me verontwaardigd aan: "Moet je me nu echt wakker maken? "
Flaimen
Wat kunnen schapen toch flamen... Voor ze in het weiland staan, komen ze eerst langs onze ziekenboeg. Helaas lag hier een week of twee een koe in. Maar: De koe komt speciaal overeind om iedere dag even te kijken... en het schaap geeft hem bemoedigende neusjes!
Niet alleen de koe...
Eén lammetje geven we wat melk extra. Moeder heeft te weinig om beide lammetjes groot te krijgen. Het rammetje weigerde de fles, dus geven we het andere lammetje. En dat blijkt een ooitje! Zo leuk als je even roept en er komt meteen een lam naar je toe rennen.

Ook Rieneke geeft graag de fles. Al vindt zij de aandacht van de grote schapen wel wat eng. Totdat zij zich realiseerde dat het Spekje en Springer waren, de fleslammetjes van vorig jaar en twee jaar terug.
Eindelijk zijn de tomatenplanten, courgette- en pompoenplanten groot genoeg om te verspenen, in de grond te zetten en te verkopen. De kas zijn we aan het vullen met aubergine. De groenten zijn we volop aan het begieten. We zagen ze wegkwijnen. Zo blijft er genoeg te doen.

Deze maand sta ik op twee markten. Eén bij het Kringloopcentrum op de Ambachtsweg en bij Blommendal. Dan is onze kaas en jam weer te proeven. Wellicht tot ziens!

 
groetjes,
Gerbrand en Annelieke
 
AGENDA voor juni 2023
IMG-20221125-WA0000
Iedere zaterdag !
staan we van 11.00 tot 16.00 uur klaar om je te ontmoeten. We hebben rauwe melk uit de tap, rauwmelkse kaas van onze eigen melk, vlees van onze Bonte Bentheimer varkens, jam en chutney van ons eigen fruit en groenten. En dan is een rondje koeienstal natuurlijk ook een optie.
Afhalen in Achterveld, Leusden of Hooglanderveen?:
Ik kom één keer in de week in Achterveld en Hooglanderveen, meerdere keren in Leusden. Heb je een bestelling maar is halen moeilijk? Voor overleg: 06 373 11 004 (Annelieke)
10 juni: Braderie
Bij het Kringloopcentrum Leusden op de Ambachtsweg is er van 10.00 tot 16.00 uur een braderie. Meerdere kraampjes zijn er dit jaar aanwezig. Ook ik ben van de partij met mijn jam, kaas en tomatenplantjes.

Ons winkeltje is ook open, hier zal Gerbrand vandaag de scepter zwaaien.
Kom je bij mijn kraam kijken?
24 juni: Open dag Blommendal
Van 10.00 tot 16.00 uur ben je welkom op Ruifweg 6. Er is van alles te doen. Ook de Ankervelders komen zingen. Hier sta ik weer met een kraampje. Gerbrand scheert om 13.30 en 14.30 uur schapen. 's Middags is ons winkeltje dicht.
Melktap en Boeren-softijs
In deze zomermaanden zijn onze beide taps 7 dagen per week open van 8 uur 's ochtends tot ongeveer half 9 's avonds.

Er staan wel wat flessen, maar het mooiste is natuurlijk om voor de rauwe melk je eigen fles me te nemen! Per liter is het € 1,20.
We hebben een uitleg aan de automaat gehangen.
Het Boeren-softijsje is nog steeds € 2,00 per ijsje. Dit kan contant of met qr-code (waarna je een muntje pakt). Ook koffie is € 2,00, er is zwart, espresso, maar ook chocolademelk of mocachino.
 
 

Nieuwsbrief

Intuit Mailchimp