Nieuwsbriefarchief

December: Wintermaand

 
 
 
Oogstvaneigenerf_Logo
"December: Wintermaand"
's Avonds is het vroeg donker, en 's ochtends wordt het later licht. De dagen worden korter. Wij merken dat we zelf trager worden. Net of we mee doen met het seizoen: ook de natuur wordt stiller. De meeste bomen hebben hun bladeren laten vallen. En in de morgen van 27 november hebben we de eerste natte sneeuw kunnen zien. Onze houtkachel met speksteen heeft weer gebrand op ons eigen hout. Zo heerlijk met elkaar rond het vuur geeft ook weer veel gezelligheid en warmte. Ook al is het dan dit jaar in kleine kring.

Onze zaterdag-verkoop verhuist deze maand naar 18 december
Ik stuur deze nieuwsbrief later dan normaal. We waren in afwachting van de uitslag van een corona test. En helaas... we zijn positief getest. Dus onze eerste zaterdag van de maand-verkoop kan 4 december helaas niet doorgaan.
Maar niet getreurd: we verhuizen deze verkoop naar zaterdag 18 december! We hebben dan Onze eerste eigen kaas! Tussen 11.00 en 16.00 uur hopen we hem aan je te kunnen laten proeven. Op anderhalve meter afstand, dat wel natuurlijk. Onze kraam staat trouwens in de open lucht.

En dan nu onze belevenissen van de afgelopen maand. Ook daaraan zie je dat het bij ons rustiger wordt.
IMG_20211111_143944669
Fietsen tussen de bladeren
Als het maar droog is dan fietsen wij naar school en weer naar huis. Onze laan staat vol met eikenbomen. Dus in deze maand fietsten we geregeld tussen de vallende en gevallen bladeren. Wat is dat toch een mooi gezicht en wat voelt dat heerlijk!
Groententuin winterklaar
Op een mooie vrijdag kwam Ida mij helpen in de tuin. Onkruid en dode planten verwijderen en de bedden onderdekken, zodat ze niet ijskoud de winter in gaan. En dan zie ik weer dat ik ook nog veel groenten heb die we gewoon nog kunnen eten. Ook om jou mee te laten eten, hebben we nog genoeg!
IMG_20211029_151515718
Kleine landschapselementen
De provincie Utrecht heeft weer geld beschikbaar gesteld voor agrarische natuurprojecten, 'kleine landschapselementen' genoemd. Ik heb meegewerkt aan het filmpje dat hiervoor gemaakt is. Vind je het leuk om het filmpje te bekijken? Je kan het vinden op https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/succesvol-herstel-fruitbomenlaan-leusden-ik-vind-het-een-heel-tof-landschapselement. 't Is wel een hele mond, nou ja in dit geval toetsenbord, vol.
Schapen aan de wandel
Als we in het weiland komen kijken bij de schapen, en ze staan binnen twee minuten bij je zonder dat je ze roept, dan weten we hoe laat het is: bijna tijd om uit te breken... Ofwel het is elders groener of aangenamer... Dus in de loods werd het nachthok weer in elkaar gezet en Gerbrand en ik haalden ze op. Ik ben de straatafzetter in vaste dienst. Schapen kijken niet uit en zijn erg snel als zij willen. Dus om te zorgen dat de schapen niet tegen een auto aanrennen of een auto tegen de schapen aanrijdt, houd ik de auto tegen. Al merken we
IMG_20211118_113517228
wel dat mensen weer haast hebben. Ik weet dat ik klein van stuk ben... maar als ik midden op de weg sta te zwaaien is het natuurlijk met een reden. Gelukkig stopte de auto nog net op tijd. De schapen renden voor herder Gerbrand uit naar onze kant van de laan. Als ze geen zin hebben, dan moeten we ze echt met brok verleiden. Dat was nu niet nodig. Op de foto zie je ze echt kijken: waar blijf je nou, wij willen een nacht in de stal!
IMG_20211126_101042594
Sloten schonen
Na een maand durfden we het deze week weer aan: de sloten verder schoonmaken. Er groeit veel riet in de sloten. Dit heeft een zuiverende werking. Maar eenmaal volgezogen, dan zullen we het moeten verwijderen om zo de zuiverende werking voor volgend jaar weer te kunnen garanderen. Het land
was nat, maar gelukkig droog genoeg om niet te diepe sporen van de rupskraan en trekker achter te laten.
Blikvanger vanuit MBO Barneveld
Weet je nog dat we vorige maand twee keer een stagiair kregen voor een dag? Vanuit de opleiding dierverzorging van Aeres MBO Barneveld hadden zij de opdracht om een dag mee te lopen op een veehouderijbedrijf, om de dagelijkse praktijk mee te maken. Zij moesten hier een verslag van maken.
Wij kregen van de school een bedankbrief. Wat bleek? Verschillende studenten melden in hun verslag dat een aantal vooroordelen door die ene dag al in een heel ander daglicht is komen te staan. Zij hadden met name niet verwacht dat een veehouder zo overduidelijk van zijn dieren houdt. En dat je door met zo'n bedrijf mee te lopen pas kunt ervaren dat het beroep van veehouder niet alleen een zakelijk gebeuren is, maar ook een manier van leven, waarmee de meeste veehouders van jongs af aan opgroeien.

We ervaren het als een groot compliment dat dit in één dag al zo'n wereld van verschil maakt! Het is dus niet voor niets dat ik via deze nieuwsbrief jullie een kijkje geef in onze wereld. En wil je het zelf ervaren, onze wereld? Neem dan contact met me op om te horen wat er mogelijk is in deze tijd!

Heel veel plezier in deze feestmaand!
Groetjes,
Annelieke
 
AGENDA voor December 2021
IMG_20210904_114016789 (3)
zaterdag 18 december verkoop
De jam en chutney-verkoop verplaatsen we dus naar 18 december. Van 11.00 tot 16.00 uur staat onze kraam klaar!
Lekkere jam en chutney als cadeau
Wil je een keer iets anders cadeau geven? Mijn jam en chutney staan erg leuk in een cadeauverpakking! Voor meer informatie of een afspraak maken, kun je een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen met 06 373 11 004.

Onze eerste eigen kaas!
Op 18 december is hij er... Onze eigen boerenkaas! Na 8 weken rijpen natuurlijk nog vrij jong. Maar wil je proeven? Hij ligt klaar en is voor €9,-- per pond te koop.

 

Nieuwsbrief

Intuit Mailchimp