Nieuwsbriefarchief

Februari: Kortemaand

 
 
 
Oogstvaneigenerf_Logo
Aankomende donderdag 2 februari is het pannenkoekendag.
Het is de dag waarop vroeger de knechten en meiden op de boerderijen van baas mochten wisselen. Zij werden dan onthaald met pannenkoeken op hun nieuwe werkplek. Wil je die traditie eren? Woensdag 1 februari kunnen jullie bij mij meel, melk, eieren en een potje jam halen. En klaar ben je om de pannenkoeken te bakken!

"Februari: Kortemaand"
Op het lijstje met de "andere" namen voor de maanden van het jaar zie ik de naam van februari en ik moet er wel om lachen: Kortemaand. Vroeger waren ze zo gek nog niet, gewoon dicht bij de maand blijven met namen geven houdt het simpel. Al zou het tegenwoordig ook "giermaand" mogen heten. Vanaf 15 februari mogen we namelijk onze mest weer op het land uitrijden. Meestal begint in deze maand de natuur weer langzaam op gang te komen. Het beste moment om het gras te voeden.

Dit jaar hebben we ook weer carnaval in deze maand. Voor ons is dat vooral verkleed de carnavalsmis zingen en de optocht kijken in Achterveld. Verschillende bekenden lopen mee, dus we zijn dan wel nieuwsgierig wat zij dit jaar bedacht hebben.
En het laatste weekend van februari hebben de kinderen vakantie. Ze zijn hun spullen aan het uitzoeken. Die willen ze best wel verkopen. Dus op 25 februari hebben we een kleine garagesale bij ons op het erf, met kleine traptrekkers, spelletjes, boekjes en wat huisraad. Zet je het in je agenda?
IMG-20230113-WA0012
Hier doe je het voor...
Al twee weken houden we Ida 259 in de gaten. Het is haar tijd om een kalf te krijgen. Bij ons op het bedrijf hebben we nog nooit zo lang moeten wachten na de uitgerekende datum van het kalveren. Tussendoor kwam de veearts voor het zes-wekelijkse controle-rondje. Toen hebben we haar ook Ida laten controleren, maar alles leefde nog, gelukkig. En dan komen we vrijdag de dertiende de stal in en vinden we een gezond kalf in de kraamstal. Niets mooier dan dat! Ida vond het heel gewoon zoals je wel ziet op de foto.
Update: de mestpilot
Afgelopen november hebben we het eerste jaar van de mestpilot (toevoegen van een mengsel aan de mest) geëvalueerd. De uitslagen bij ons in de put waren erg verwarrend. We bleken steeds minder ammoniak in de mest te hebben in de loop van het jaar. Omdat we toch beter willen begrijpen hoe de put zijn geur ontwikkelt, hebben we voor twee maanden meters in de put hangen. Het was veiliger om de meters aan de buitenkant te hangen dan aan de binnenkant tussen de koeien. Wel een mooie versiering! Alleen moeten we zelf even erom denken om over straat te lopen in plaats van over de putrand.
IMG-20230129-WA0013
IMG-20230118-WA0001
Mooi weer
Ook in januari hebben we hele mooie dagen gehad. Dat zonnetje doet me dan zo goed! Ik krijg meteen meer energie en zin om dingen te ondernemen op het erf. De schapen reageren al net zo. Met al die nattigheid lieten ze ons wel weten niet langer buiten te willen blijven. Lekker droog in de loods hoorden we een paar dagen niets dan tevredenheid. Tot ... het zonnetje begon te schijnen en na twee dagen zon het meeste water weg was. Alsof ze het ruiken!? Bij het openen van de achterdeur begonnen de schapen al te blaten: buiten lopen is toch veel mooier!
Slipjacht
Afgelopen zaterdag gingen we met twaalf bezoekers door het land naar de beek om de slipjacht voorbij te zien trekken. We hoefden niet bang te zijn om te laat te komen. Op de Koedijkerweg roken de honden even een ander spoor. Dus de rit duurde wat langer.
Na een kwartier extra wachten zagen we opeens honden in de verte. Na nog eens vijf minuten kwamen de ruiters uit de achterhoede in de verte aan. De honden liepen toen al met één ruiter in ons zicht. Het was weer een spektakel. En
IMG-20230129-WA0009 (2)
wat hadden we het weer mee! De enige die het wat minder vonden, waren onze schapen. Liepen we eerst nog langs hen heen, op de terugweg waren ze zo ver mogelijk van de honden af gaan staan, vlakbij onze brievenbus.
De datum voor volgend jaar is al weer bekend, dus wil je het meemaken? Noteer dan 27 januari 2024 in je agenda!

Al met al was januari weer een mooie maand op de boerderij. Zolang we maar praktisch bezig blijven en ons niet te veel aantrekken van wat er in de kranten staat, blijven we genieten van onze dieren en onze ideeën. We zijn blij dat jullie via onze nieuwsbrief met ons meekijken en meebeleven.

We hopen jullie te ontmoeten op ons erf.
Tot ziens,
Gerbrand en Annelieke
 
AGENDA voor februari 2023
IMG-20221125-WA0000
Iedere zaterdag:
Onze verkoopzaterdag!
Van 11.00 tot 16.00 uur kun je onze kaas weer proeven. Melk halen we uit de tank. Vlees zoeken we op uit de vriezer.
Heb je een grote bestelling? Dan kun je dit van te voren aangeven en ligt het klaar om af te halen.

Afhalen in Hooglanderveen:
Op woensdagavond rond half acht ben ik in Hooglanderveen. Woensdagochtend bestellen, dan kun je het 's avonds afhalen bij de Sint Jozefkerk. Bestellen kan via Annelieke, 06 373 11 004
of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Woensdag 1 februari: Extra verkoopdag
Aangezien het aanstaande donderdag 2 februari pannenkoekendag is, zijn we woensdag 1 februari van 11.00 tot 16.00 uur open voor een heus pannenkoekenpakket.
Verse melk, pannenkoekenmeel, eieren en een potje jam om de pannenkoek mee te versieren. Natuurlijk kan je ook kiezen voor alleen meel of alleen eieren.
IMG-20220508-WA0006
Zaterdag 25 februari: Garagesale
Aan het begin van de voorjaarsvakantie houden wij uitverkoop van wat er in onze garage ligt. Spullen waar onze kinderen te klein voor zijn geworden. Maar ook huisraad waar wij zelf geen raad meer voor zien, maar waar jullie misschien juist naar op zoek zijn.
Van 11.00 uur tot 16.00 uur hebben de kinderen hun kleedje klaar liggen.
En vind je niets? Dan is er natuurlijk altijd nog koffie!
gra-300x300
IMG_20211201_091602624 (2)
Voorjaarsvakantie 25 februari tot en met 4 maart: Meehelpen bij de werkzaamheden van de boerin.
Vakantietijd is herinneringen maken. Wil je wel eens zien wat ik iedere ochtend en avond doe op de boerderij? Dat kan weer in de voorjaarsvakantie. Om 9.00 uur 's ochtends of 16.00 uur 's middags help je me met de kalfjes voeren, de melkstal klaar zetten, het voer van de koeien aanvegen en de hekken sluiten.
We vragen € 6,00 per persoon. Minimaal vier personen (waarvan in ieder geval één volwassene) per afspraak. Dagdeel in overleg via info@oogstvaneigenerf of via de mobiel 06 373 11 004.
 
 

Nieuwsbrief

Intuit Mailchimp