Nieuwsbriefarchief

Juli: Oogstmaand

 
 
 
Oogstvaneigenerf_Logo
"Juli: Oogstmaand"
Ik ga mijn de jaargang in van mijn nieuwsbrief. En dat kan alleen dankzij jullie, de lezers! Dit jaar volg ik de namen van de maand uit de Franse Republikeinse kalender. Deze maand is dan al oogstmaand. Normaal staat de tuin in volle bloei en kunnen we er al volop uit eten. Maar de droogte heeft bij ons vooral voor moeizame groentengroei gezorgd. We waren minder alert op watergeven dan andere jaren. (Op ons erf zijn we druk met andere dingen en zie ik behoorlijk mistig met de felle zon; ik blijk staar te hebben.)

Gelukkig hebben we sla, wat met dit warme weer natuurlijk heerlijk is. En de snijbiet groeit goed. De bessen hebben moeite met rijp worden. De droogte geeft kleine vruchten. De frambozen en aardbeien zijn echter lekker. Maar helaas, die zijn nu op.

Ook in ons gezin is een verschuiving gaande. Onze dochter heeft afscheid genomen van haar basisschool. De afgelopen twee weken stonden in het teken van de musical, het eindfeest en uitgezwaaid worden. Gelukkig was haar kennismakingdag op de nieuwe school heel erg leuk. Dat geeft nu een ontspannen vakantie!
Eindelijk...
De kar was af, kippen zaten erin en ... toen brak de trekhaak af. Natuurlijk gingen er weer heel wat karweitjes voor. Maar op 4 juni was het zover: de kippenkar is in het land gezet. Omdat we wilden kijken hoe de kippen reageren op het naar buiten mogen, staat er nu eerst een stukje land afgezet met kippengaas. Hier kunnen ze tenminste niet doorheen. Terwijl we voor mij een stuk steigerplank hebben liggen als loopbrug over de droge sloot zodat ik makkelijk de eieren kan halen en de kippen kan voeren, vinden ook kinderen hun weg naar de kar. Wie wil er nu niet kijken of er al eitjes liggen?
Onze katten...
maken het steeds gekker. Nu klimmen ze zelfs al over elkaar heen om maar bij de brokjes te komen. Is het voor jullie al duidelijk wie de baas is?
Voor ons niet. Nu lijkt het Happy te zijn. Maar morgen wint Zwartje rustig de strijd. Met het warme weer weten ze eigenlijk niet waar ze beter kunnen liggen... in de schaduw op het gras of op de koude tegelvloer. Vandaag, met de regen en storm, zijn ze erg eensgezind. Ook wel een keer leuk om te zien!
Hulp
Rieneke komt me steeds vaker helpen bij een marktje. Niet omdat het moet, maar omdat ze het leuk vindt! En ik vind haar gezelschap erg gezellig. Samen maken we er een gezellige dag van. Zo was het bij Kringloop Leusden en bij Blommendal weer een feestje!
De eerste contouren
Dat we niet stil zitten, hebben de meesten van jullie vast wel door. Langzaam aan worden onze nieuwe plannen zichtbaar. De poel is gegraven. Dit is van ouds her een plek waar de koeien konden drinken omdat het een laag punt is in het land en daar altijd wel water staat.
Tegenwoordig weten we dat stilstaand water niet zo goed is voor de koeien. Maar voor de biodiversiteit des te beter. Dus de komende jaren zal dit een waar paradijsje worden. Het oude pad naar de boerderij is ook weer zichtbaar gemaakt. Wordt vervolgd.
Zonnepanelen
Als boer willen we duurzamer werken. Maar ook willen wij wat betekenen voor onze buren. Via de Deel (de stichting vanuit Leusden die bemiddeld) hebben we zonnepanelen op onze loods laten leggen. Een paar zijn van onszelf en de rest zijn aangekocht door Leusdenaren. Zo doen we allemaal weer een beetje groener...
Wel kuikens of toch maar niet?
Het is "wel" geworden. Gijs Schimmel leende zijn broedmachine uit met bevruchte eieren. We moesten nu toch ook zelf maar eens ontdekken hoe het werkt vond hij (of was het meer tijdgebrek?). Dankzij de deskundige adviezen en diverse keren ondersteuning op ons erf zijn er 18 kuikens uit het ei gekropen. Onder de lamp in het zaagsel hebben we een heerlijk levendig getjilp!

Nu vonden we al dat de vloer eromheen er zo zaagselig uit zag. En ook de mat zat onder het zaagsel... We hebben de oplossing gevonden: Zwartje vind het heerlijk liggen met warmte van de lamp. Ook de bewegingen zijn erg interessant. Maar de kuikens zijn goed afgeschermd. Daar komt hij niet zomaar bij...
Gisteravond was het eindfeest bij ons op het erf. Er werd lekker gevoetbald in het weiland, gerend over de steeg om zich even te kunnen uitleven. En natuurlijk gedanst op de muziek in de versierde garage. Ook al is het iedere dag hard werken om onze ideeën en werk klaar te krijgen, dan zijn we ook weer dankbaar dat we zo mogen wonen en de ruimte hebben om een feest te geven. Niets leuker dan dat!

Natuurlijk zijn onze koeien heerlijk in de wei, de schapen lopen nog voor het huis, en de varkens rennen nog door de kalverstal. Niet alles krijgen we af zoals we graag zouden willen. Maar er zijn nog meer dagen.

Deze maand word ik geopereerd aan mijn staar. Dan wordt mijn wereld van de mist verlost hoop ik. En dan kan ik nog meer genieten van onze omgeving. Het betekent ook dat onze activiteiten even op een lager pitje staan. We halen dat in augustus wel in.

groetjes,
Gerbrand en Annelieke
 
AGENDA voor juli 2023
IMG-20221125-WA0000
Iedere zaterdag !
staan we van 11.00 tot 16.00 uur klaar om je te ontmoeten. We hebben rauwe melk uit de tap, rauwmelkse kaas van onze eigen melk, vlees van onze Bonte Bentheimer varkens, jam en chutney van ons eigen fruit en groenten. En dan is een rondje koeienstal natuurlijk ook een optie.
Nieuw rundvlees in de vriezer !
Was je al aan het smachten naar de biefstuk of de hamburgers? We hebben alles weer volop op voorraad. Onze prijslijst hangt weer naast de softijs aan het prikbord.
8 juli: Open imkerdag op Groot Zandbrink
Er is aandacht voor de wilde bijen met insectenhotels. Ook voor mij is het belangrijk dat er bijen zijn. Dan komen er vruchten aan onze struiken...
Ook ik ben hier van de partij.
De dag is van 12 tot 16 uur. Adres: Postweg 1, De Glind/Leusden
29 juli: Kom en kiekroute
Dit is een route van ongeveer 37 km voor fiets of auto. De route kan gefietst worden van 10.00 tot 16.00 uur. De route komt ook langs Kavel 75, de Kringloop in Achterveld aan de Hessenweg. Er zijn meer dagen... maar deze dag sta ik bij hun winkel met mijn producten.
Melktap en Boeren-softijs
In deze zomermaanden zijn onze beide taps 7 dagen per week open van 8 uur 's ochtends tot ongeveer half 9 's avonds.

Er staan wel wat flessen, maar het mooiste is natuurlijk om voor de rauwe melk jouw eigen fles me te nemen! Prijs per liter is het € 1,20.
We hebben een uitleg aan de automaat gehangen.
Het Boeren-softijsje is nog steeds € 2,00 per ijsje. Dit kan contant of met QR-code (waarna je een muntje pakt). Ook koffie is € 2,00, er is zwart, espresso, maar ook chocolademelk of moc v cachino.
 
 

Nieuwsbrief

Intuit Mailchimp