Nieuwsbriefarchief

Mei: Wonnemaand

 
 
 
Oogstvaneigenerf_Logo
"Mei: Wonnemaand"
Huh?! Wat betekent Wonne? Als iemand me dat kan vertellen, dan hoor ik het graag. Ik heb de betekenis er niet van kunnen vinden. Wel wordt deze maand ook Bloeimaand genoemd. Zou het daarmee te maken hebben? Of heeft het te maken met het maaien van het gras? Met een beetje mooi weer wordt in mei de eerste keer van dit jaar het grasland gemaaid (ook wel de eerste snede genoemd).

In mei zijn wij na ijsheiligen altijd in touw met het scheren van de schapen. Van 11 tot en met 14 mei heeft iedere dag een eigen "IJsheiligen" Daarna is de kans op nachtvorst vrijwel geweken. Dus dit jaar kunnen we gewoon met Hemelvaart weer schapen scheren.
Dit keer hebben we nog een nieuwtje: op 9 mei installeren wij een melktap. Voortaan kun je naast een Boeren-softijsje ook onze rauwe melk tappen. Op zaterdag 13 mei vieren we deze stap: iedereen die deze dag wat koopt bij ons winkeltje, krijgt een gratis ijsje.
Grote beurt
Oh oh... Was vorig jaar de achterkant helemaal gereviseerd, nu begon het stuur toch zo raar te doen, dat ook de voorkant uit elkaar moest. Met hulp van Justin is Gerbrand aan de slag gegaan. Met de strikte opdracht het klusje in maximaal 4 zaterdagen te klaren... Natuurlijk kwam er meer mankementen te voorschijn dan verwacht. En diverse appjes werden dan ook gestuurd naar broer, die werkt bij de Mechan, en de smid die net weer wat andere kanalen heeft om spullen te bestellen. Alle benodigdheden zijn inmiddels binnen...
Koeiendans
Op 15 april was het zover: onze koeien gingen voor de eerste keer dit jaar naar buiten. Het kleine misverstand tussen boer en boerin mocht de pret niet drukken. De koeien hadden weer zin in het verse gras! En er was een leuke opkomst om naar dit jaarlijks tafereel te komen kijken.
Ook bij de kraampjes was het gezellig druk. Valleikalf en de Geitenmelkzeep konden over hun producten vertellen. Dom dom... natuurlijk vergeten om een foto te maken. Dankzij een bezoeker toch een kleine impressie van ons kraampje.
Eindelijk...
Wat heb ik de lammetjes toch uit die buiken gekeken. Op 21 april was het zover. We kwamen ons huis uit om naar de koeienstal te gaan, maar hoorden iets anders dan anders. Er was een gemek-ker en een zacht geblèr. Jaaaa! We hadden lammetjes! Het gaat nu in sneltreinvaart. Op 21 april werden twee moeders moeder, 22 april waren het er al vier! Nu zitten we op 8 moeders met 3 éénlingen, 3 tweelingen en 2 drielingen. Vijftien gezonden lammetjes, wat voelt dat rijk! Natuurlijk kunnen jullie meegenieten. De eerste moeders lopen al in de kleine schapenweide.
Klein slaapplaatsje
Kan je zien wat dit is? Het is onze langharige zwarte kitten. Het liefst zoekt hij een plekje waar we hem niet zo snel kunnen vinden: de opkamer met zijn net op stapels gelegde te wassen kleren, een stapeltje vuilniszakken die gebruikt zijn om de diepvriesspullen in op te slaan voor het schoonmaken en nu dus een kleine doos. Of het echt comfortabel ligt, durf ik te betwijfelen. Maar Zwartje heeft er toch echt een hele ochtend in liggen slapen...
Weer biggetjes!
Op koningsdag hebben wij biggetjes gehaald bij een boer. Weer twee borgjes (geholpen mannetjes). Dit keer zijn ze duidelijk kleiner. Net acht weken oud. Wat hadden ze het koud de eerste nacht. We hadden de lamp wat te hoog gehangen. Maar dat is snel verholpen. Nu liggen ze heerlijk warm onder de lamp, en zien we ze steeds meer aan ons wennen. De neusjes willen aan mijn hand ruiken en mijn stem begint ze wakker te krijgen voor het eten. Als ze zonder lamp kunnen, mogen ze naar buiten. Dat laten we jullie weer weten.
Net op tijd
Gisteren was de laatste klusdag aan de rode MF-trekker. En het is gelukt! De kleine rode trekker maakt weer zijn rondje. Een blije boer, een blije boerin! Kunnen we weer werken aan onze volgende projecten. De buitenren maken voor onze bonte bentheimer varkentjes...
En dan schijnt de zon en begint het te kriebelen om weer naar buiten te gaan. Ongewenste kruiden groeien gewoon door... Dus eerst even wat ruimte maken voor gewenste kruiden en bloemen. De tomatenplantjes zijn voor de eerste keer verspeend. Die hebben het nu weer beter naar hun zin. We zien ze groeien. De courgette- en pompoenzaadjes zitten in hun potjes. Dan zijn ze met Hemelvaart groot genoeg om naar buiten te verplanten. De komende maand zijn er weer leuke activiteiten. Dus tot ziens op ons erf!

groetjes,
Gerbrand en Annelieke
 
AGENDA voor mei 2023
IMG-20221125-WA0000
Iedere zaterdag !
Van 11.00 tot 16.00 uur staan we klaar om je te ontmoeten. We hebben rauwe melk uit de tank, rauwmelkse kaas van onze eigen melk, vlees van onze Belgische Blauwe vaars (rundvlees) en Bonte Bentheimer varken, jam en chutney van ons eigen fruit en groenten. En dan is een rondje koeienstal natuurlijk ook een optie.
Afhalen in Achterveld, Leusden of Hooglanderveen?:
Ik kom één keer in de week in Achterveld en Hooglanderveen, meerdere keren in Leusden. Heb je een bestelling maar is halen moeilijk? Voor overleg: 06 373 11 004 (Annelieke)
Melktap: 13 mei vieren we Feest!
Vanaf 9 mei hebben wij een melktap voor onze rauwe melk. Vanaf dan kan je iedere dag je verse melk bij ons tappen.
Op 13 mei maken we er een feestje van: kom je dan iets bij ons kopen, krijg je er een gratis Boeren-softijsje bij!

Is dat niet een mooie gelegenheid om voor moederdag een leuk boeren-kado te scoren?
Hemelvaart 18 en zaterdag 20 mei van 11 tot 16 uur: Schapen scheren
Buiten onder onze markante appelboom gaan we de schapen scheren. Er wordt hard aan gewerkt dat er weer wat spinners en breiers aanwezig zijn voor vragen over de wol. Natuurlijk beantwoorden we zelf ook zo goed mogelijk al jullie vragen!
Koe (ke) loeren: 29 mei van 11 tot 16 uur
Kom je bij ons koeien keuren? Krijg een kijkje in de keuken van waar de boer op let bij zijn koeien. Heeft een groot uier wat te vertellen? Hoe zie je dat een koe zich goed voelt? Op Tweede Pinksterdag staan er stoelen voor je klaar om te keuren. Voor € 4,00 krijg je een kopje koffie, thee of limonade met wat lekkers en een heuse keurkaart en natuurlijk kan je al je vragen dan stellen.
 
 

Nieuwsbrief

Intuit Mailchimp