Nieuwsbriefarchief

Oktober: Aarzelmaand

 
 
 
Oogstvaneigenerf_Logo
"Oktober: Aarzelmaand"
Wat een mooie naam: aarzelmaand. Aarzelen over of het nu echt herfst gaat worden. De laatste dagen voelt het koud en nat. De koude wind die over ons erf waait, laat me aarzelen om naar buiten te gaan. Binnen is er gelukkig ook genoeg werk. De laatste courgetten ben ik aan het inmaken, dus er is weer courgettedip voor bij de kaas en courgettechutney. De pompoenen rijpen mooi af en de boerenkool groeit goed. De tuin is een ware overvloed aan het worden!
IMG_20220907_173848717
Maïs hakselen
We weten altijd wel ongeveer wanneer de loonwerker komt om de maïs te hakselen. En toch komt het als een verrassing: de kinderen en ik komen thuis van school (ik ben een ochtend mee geweest naar de pizzatuin) en we zien de laatste kar met maïs voor ons uit de oprit oprijden. Gelukkig is het een mooie, droge dag. Na de koffie pakken we met zijn allen het plastic op. Eerst een onderzeil uitleggen, dit zorgt voor betere conservering van de maïs. En daarna het zwarte plastic uittrekken. Leuker is het om te glijden en te dansen
over de "zwarte loper". Zelfs de wind is ons gunstig gezind vandaag. Met wat banden aan de zijkant blijft het plastic liggen totdat de kraan komt om zand op het plastic uit te spreiden. Zo weten we dat er nog meer lucht uit de kuil gedrukt wordt en de maïs goed geconserveerd word. Het lijkt wel mijn chutney en jam... Zo smakelijk vinden de koeien het althans wel !
Buiten deden de tomaten het al
goed, maar met de regen zag ik de plantjes wegkwijnen. Wat is het dan genieten als ik de kas inloop. Zelfs nu, aan het eind van de maand, pluk ik volop rode tomaten. Ik heb de planten ingekort, zodat er geen energie naar nieuwe bloemen gaat. Zo hoop ik dat ook alle groene tomaten die eraan zitten - en dat zijn er nog best veel - mooi rood worden.
Dit jaar heb ik mooie vleestomaten, cherrytomaatjes en gewone tomaat. Zo lekker als je zelf plukt en meteen in de mond kunt stoppen...
IMG_20220912_160609229
IMG_20220923_114650676
Pinken verplaatsen
Achter het bos staat opeens weer veel gras. Nu er maar water valt en de temperatuur boven de tien graden is, zien we het nog groeien. Maar het weer ziet er niet naar uit dat we met een gerust hart kunnen gaan maaien. Dus de levende maaiers komen er aan te pas. Een paar pinken en twee droge koeien die het moeilijk hebben in de stal verplaatsen we met onze kar naar de wei. Wat een feest om ermee bezig te zijn! Op de kar krijgen is altijd een dingetje, maar in de wei zijn ze zo van de kar af...
Na de maïs de grond bewerken
Nederland krijgt steeds meer een kalenderlandbouw. Mest mogen we niet meer uitrijden na 1 september. En is de maïs van het land dan moet binnen 5 dagen een groenbemester of gras ingezaaid worden. Gelukkig bleef het droog genoeg zodat het eggen (lostrekken van de achtergebleven maïsstengels) en het zaaien van rogge met plezier op de rode open trekker kon worden gedaan. Nog een voordeel: het land is mooi egaal achtergebleven. Er zijn geen sporen getrokken en de bodem heeft zo minder te lijden te gehad.
IMG_20220914_150956900
IMG_20220927_081419394
Een babyboom
Één keer in het jaar hebben wij een babyboom op ons bedrijf. Alle hokken zitten dan vol. Nu hebben wij met onze 60 koeien meestal genoeg aan de 6 vaste éénlinghokjes die in de kalfstal staan. Voor de zekerheid hebben we nog twee verplaatsbare hokjes staan in de loods. Maar nu hebben we gewoon drie extra hokjes in elkaar gezet op de plek waar afgelopen zomer de schapen liepen. Tien kalfjes aan de melk betekent ook iets meer opletten of er geen ziekte is. Kleine kalfjes zijn nu eenmaal bevattelijker voor diarree. En ze
steken elkaar ook makkelijk aan.
Als je met me meegeteld hebt, is er in de stal nog een hok zonder kalfjes... en dat klopt. Daar lopen nu nog even de varkens rond. Buiten was het niet meer vol te houden voor hen. Veel te nat en te koud! We zijn bezig om voor de laatste twee weken een stevig hok in de loods te maken. Dat is beter voor de kalfjes die niet zo tegen de lucht kunnen die de varkens afscheiden.
Wat een peren hangen er in de
boom. En met de regen van gisteren en vanmorgen liggen er ook weer veel onder. Het zijn onbespoten peren, die snel afrijpen binnen. Stoofperen en handperen. We gaan ze morgen plukken. Dus zaterdag liggen ze in het huisje voor de verkoop. Ook ga ik er een aantal gebruiken voor onze perenjam met walnoten.
Het plukken doen we met de hoogwerker. Altijd een mooi klusje: ik sta in het bakje terwijl Gerbrand me zo dicht mogelijk naar de appels en peren beweegt. Maar natuurlijk moet ik zelf
IMG_20220927_081707968
nog genoeg reiken en klimmen om alles geplukt te krijgen. Dat is een voor- of nadeel van de hoogstambomen. Gelukkig heb ik mijn lengte mee !?!

De kinderen hebben vandaag studiedag. De tweede deze maand. En ik had beloofd om schoenen te gaan kopen en wat leuks te gaan doen. Dankzij de regen ging het schoenen kopen heel snel... En nu zijn ze met lego aan het spelen. Als ik deze nieuwsbrief heb verstuurd gaan we een spelletje spelen. Beloofd is beloofd!
Mijn schoot is heerlijk warm gebleven tijdens het typen... Onze Happy is bij me komen liggen, het is echt een schootkat. Dat zijn we niet gewend en het is, vinden we allemaal, wel erg gezellig. Ik wens je nog een hele fijne week toe en wellicht zie ik je zaterdag, op onze verkoopdag!

groetjes,
Annelieke
 
AGENDA voor Oktober 2022
IMG-20220508-WA0006
IMG_20210508_174637277_HDR
IMG_20210823_093534376
Zaterdag 1 oktober: Onze verkoopzaterdag! Van 11.00 tot 16.00 uur kun je onze kaas weer proeven. Ook zijn onze runderbraadlappen in de aanbieding. Weet je nu niet wat je met bepaalde stukken vlees zou kunnen doen? Vraag dan om een recept! Ik heb voor alles wel een idee.
Natuurlijk zijn ook onze eieren, melk en pannenkoekenmix aanwezig.

Tot en met zaterdag 15 oktober kan het nog: Een ochtend helpen op de boerderij. Per gezin of gezelschap:
€ 5,00 per persoon met een minimaal bedrag van € 20,00. Je helpt bij de kalfjes, de biggen, kippen en de koeien. De werkzaamheden beginnen om 9.00 uur. Duur: ca 1,5 uur van maandag tot zaterdag. Bel of mail voor een afspraak.

Een avond helpen op de boerderij. Per gezin of gezelschap: € 5,00 per persoon met een minimaal bedrag van
€ 20,00. Hierin zit helpen met de kalfjes, de biggen, kippen en de koeien. De werkzaamheden beginnen om 16.00 uur. Duur: ca 1,5 uur van maandag tot zaterdag. Bel of mail voor een afspraak.
Nieuw: Met een gezelschap roomkaas maken op ons erf
Wil je wel eens wat anders doen met een feestje of als gezinsuitje?
Kom dan een kaasje maken! Van onze melk gaan we in een uur tijd een eigen roomkaasje maken. Natuurlijk krijg je die meteen mee naar huis. En een rondleiding op het bedrijf kan natuurlijk niet ontbreken.
Vraag naar de prijs en mogelijkheden via 0637311004 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Ook deze maand kun je nog een Boerensoftijs tappen. We hebben ons huisje open om 11.00 uur en tegen 19.00 uur sluiten we het.

Onze varkens lusten nog aardappelschillen. Dus vind je het leuk om hen te komen voeren? Kom dan zeker aan!
 
 
 

Nieuwsbrief

Intuit Mailchimp