Nieuwsbriefarchief

December: Sneeuwmaand

 
 
 
Oogstvaneigenerf_Logo
"December: Sneeuwmaand"
Sneeuw! De één gruwt ervan, de ander kan alleen maar genieten. Hier in huis is die verdeeldheid er ook. Gerbrand ziet alleen al het extra werk: de oprit (die hele 200 meter) en het erf moeten schoon voor de melkwagen. Anders wordt de melk niet opgehaald. Bij mij en de kinderen beginnen onze ogen te glimmen. "Gaan we een sneeuwwandeling maken? Kunnen we een sneeuwpop maken?"

Voor nu is het vooral feesten. Dit weekend hebben beide kinderen een slaapfeestje. Er wordt druk geknutseld voor de surprise op school. Vol verwachting worden de schoenen gezet. En we oefenen voor het Lisiduna-concert op 10 december in Leusden en het Familiekerstconcert op 17 december in Achterveld. Het is duidelijk! Alle hens aan dek, we gaan feest vieren!

Zoals ik heb aangekondigd dit keer een nieuwsbrief over onze producten. Onze grootste hobby is het laten beleven van de boerderij zoals het meelopen met onze werkzaamheden. Dit is echt een voorjaars- en zomeractiviteit.
In de winter vind je meer onze stampotten, stoofperen en vlees.
Ik hoop jullie op nieuwe ideeën te brengen.
IMG-20221125-WA0011
Rauwe melk
Ons belangrijkste product is MELK.
We hebben 60 melkkoeien. Zij geven ons 9 maanden per jaar melk. De overige 3 maanden mogen de koeien vakantie houden, om zo op krachten te blijven voor het kalveren.
De melk van onze koeien is super. Het is hele romige volle melk dankzij ons hoog vetpercentage. Ook vooral gras voeren proef je terug in onze melk. Rauwe melk bevat nog alle goede bacteriën. We halen ter plekke de melk met je uit de tank (€ 1,50 per liter).
Onze legkippen en onze groot geworden kuikens leggen iedere dag hun eitje. En deze liggen voor het pakken in ons huisje klaar. We vragen voor 10 eieren € 2,50, 6 eieren zijn
€ 1,80.
De kleine eitjes van onze groot geworden kuikens zijn wat goedkoper.
IMG-20221125-WA0007
IMG-20221125-WA0009
Rauwmelkse kaas
Ook in onze kaas proef je de romige melk. Ze zijn ondertussen heerlijk belegen. Natuurlijk kun je kiezen voor een hele kaas (bijna 6 kilo). Maar we verkopen ze ook in kleine stukjes. Ideaal voor een cadeautje: we pakken ze vacuüm in. Dan is het ook even buiten de koelkast houdbaar. De belegen kaas is € 9,00 per pond, komijn is € 10,00 per pond.
Mijn jam en chutney beginnen steeds meer naam te krijgen. Je proeft mijn liefde voor het bereiden, vertellen ze me. Als ik mijn vruchten aan de struiken en bomen zie hangen, moet ik ze plukken. En zo is mijn verkoop ontstaan. De meest uiteenlopende smaken heb ik. Er zit altijd wel iets tussen wat je lekker vindt. (Per potje van 220 gram: € 3,50)
IMG_20220713_141626822
IMG-20221125-WA0010
Runder- en varkensvlees
We hebben nog diverse luxe stukken vlees van ons Belgische Blauwe vaars in de vriezer liggen. Denk aan rosbief, haasbiefstuk en ribeye. Doordat ons vleesvaarsje langzaam mee mocht groeien met onze melkvaarzen, is het
vlees lekker mals. Als je bij ons rondkijkt, weet je hoe het beestje heeft geleefd. Dat proef je terug.

Ook ons varkensvlees is super lekker. Bij de speklap kon mijn dochter niet laten om te zeggen: "Mam, wat is dit lekker!". Nu ligt het natuurlijk ook altijd aan de manier van bereiden. We hebben beenham, varkensrollade en schnitzel als luxer vlees.
Voor bij de boerenkool of zuurkool hebben we rookworst, braadworst of speklappen. Ook de karbonades zijn, ondanks of juist dankzij het vet, erg lekker.
Alle stukken vlees heb ik zelf bereid. Dus wil je weten hoe iets lekker klaargemaakt kan worden? Vraag maar raak!
Stoofperen en zuurkool
Met een lekker recept zijn stoofpeertjes heel makkelijk te maken. En het fleurt je kerstdiner op.
Vind je het makkelijker om deze uit pot te halen? Overleg dan eens met me. Met liefde schil en kook ik de peertjes voor je rood.

De zuurkool is gemaakt van onze eigen kolen. De eerste pot is gemaakt met
IMG-20221125-WA0003
spitskool. Lekker zacht, al hadden er iets minder pepers in mogen zitten. Van vorig jaar wisten de klanten me nog te vinden. Vanaf januari hebben we zuurkool van de witte kolen. Dan is het weer mogelijk om zuurkool te kopen (Het is € 2,00 per pond). Op is op.

Overige groenten:
We hebben nog pompoenen voor soep of andere gerechten liggen. Daarnaast verkopen we ook boerenkool, vers van het land gehaald. Walnoten liggen te drogen. Het is nog afwachten wat de kwaliteit is dit jaar. Maar we hebben er genoeg.
In februari begin ik met vóórzaaien. Dus wil je heel graag een groente eten die je bijna niet kan kopen? Laat het me weten, dan probeer ik dit volgend jaar in mijn tuin uit. Daarnaast is het mogelijk om standaard groenten van mij af te nemen. Meld je dan aan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
IMG-20221125-WA0008
De ijsmachine is verhuisd naar de zolder, Chocomelk met slagroom komt in zicht.
December is met uitstek een maand waarin we ook willen wandelen. Het Stoutenburger Bos is met sneeuw ontzettend mooi. Maar ook zonder sneeuw loop je er leuk. Zeker met kinderen, dankzij het Stouten-voeten- pad.

Koud geworden kan je je vanaf nu bij ons opwarmen. Zelf je kopje espresso, cappuccino, mocaccino of chocolademelk tappen. Er is ook thee. €2,00 per kopje. Kan met QR-code of contant geld.

Iedere zaterdag zijn we thuis om je te ontmoeten. Kom kijken in onze stal. We staan open voor vragen. Er speelt nu zoveel in onze sector. En iedere boer werkt anders. Wij vertellen graag hoe wij werken. En als je dan eenmaal proeft... ben je zeker verkocht!

Wij wensen je succes met alle voorbereidingen en een hele leuke feestmaand!

groetjes,
Gerbrand en Annelieke
 
AGENDA voor December 2022
IMG-20221125-WA0000
Iedere zaterdag: Onze verkoopzaterdag!
Van 11.00 tot 16.00 uur kun je onze kaas weer proeven. Melk halen we uit de tank. Vlees zoeken we op uit de vriezer.
Heb je een grote bestelling? Dan kan je dit van te voren aangeven en ligt het klaar om af te halen.
Bezorging in Leusden-Centrum
Iedere week haal ik mijn kinderen van school in Leusden. Vind je de afstand naar Stoutenburg toch wat ver, maar zou je best wat willen proeven? Dan is het mogelijk om een bezorging of afhaalmoment te regelen rond de klok van 14.00 uur. Bel dan even met mij:
06 373 11 004 of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Nieuw: Met een gezelschap roomkaas maken op ons erf
Wil je wel eens wat anders doen met een feestje of als gezinsuitje?
Kom dan een kaasje maken! Van onze melk gaan we in een uur tijd een eigen roomkaasje maken. Een rondleiding op ons bedrijf kan natuurlijk niet ontbreken.
Van zelfsprekend krijg je je kaas meteen mee naar huis.
Vraag naar de prijs en mogelijkheden via 0637311004 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
IMG-20220910-WA0020
 
 

Nieuwsbrief

Intuit Mailchimp