Nieuwsbriefarchief

Juli: Vennemaand

 
 
 
Oogstvaneigenerf_Logo
"Juli: Vennemaand"
Wat voelt dit goed: deze maand is het precies een jaar geleden dat ik ben begonnen met mijn verhaal te delen in een nieuwsbrief. Dank jullie wel dat jullie zo trouw met me meelezen!
Het is wel heel makkelijk om juli weer hooimaand te noemen. Maar er zijn veel meer namen voor elke maand van het jaar. En zo vond ik Vennemaand. Venne staat voor laag weiland. Als meisjesnaam betekent het vlinder, of een moedig karakter.
Nu met de huidige stikstofstrategie, hebben wij als boer en boerin ook een moedig karakter nodig. We zijn weer veel in het nieuws. En ook vandaag zijn er weer boeren de straat op gegaan.
Wij houden het bij moedig blijven en ons eigen plan blijven trekken, waar dit ons ook brengt. En nee, wij zijn niet de straat op gegaan.

De maand juni bracht ons leven echt even in een hooimaand. Met het heerlijke weer kon het natuurlijk niet anders of wij waren aan het gras oogsten en hooien. Drukte alom, naast het hooien werd mijn vader 80 jaar en kwam mijn schoonmoeder in het ziekenhuis te liggen. Het lijkt nu gelukkig weer de goede kant op te gaan.

En dan is het bijna zomervakantie. Nog een kleine twee weken en de kinderen van de basisschool hebben vakantie. Neven en nichten van ons zijn al vrij. Dat krijg je met de grote scholen. Even geen agenda volgen, maar gewoon het weer en de vrijheid voelen.

IMG_20220618_073905934
Driedags oude kuikentjes...
Het was alsof de kuikens het aanvoelden: het vervoersverbod werd opgeheven en daar kwamen de kuikens uit het ei gekropen. Na drie dagen kwamen ze bij ons. Wat zien die jonge kuikens er lief uit! Ook pak je ze nog zo makkelijk op in je hand. We hebben ze
veel laten aaien, maar ook zelf veel geaaid. Ik heb altijd kippen gehad. Maar zelf kuikens zien opgroeien was mij nog nooit gelukt. Wat is het een wonder, binnen drie weken zie je de vleugels groeien, het staartje komt eraan. En nu beginnen de kammen te groeien. Het optillen doe ik nog wel want ik wil makke kippen hebben. Al passen ze nu met moeite in mijn hand.
Maaien met de vingerbalk
Alle stoplichten stonden op groen: we gaan de schapenweide maaien en hooien. Nu blijft het droog. Gerbrand zijn broer wilde wel even met zijn oude Dieselross en vingerbalk maaien. Je wilt op deze ouderwetse wijze geen 20 voetbalvelden maaien, maar een klein stukje was leuk. Gerbrand heeft zelf
IMG_20220611_152402298
alles geschud met onze eigen Fendt en geharkt. Op woensdag lag het overgrote deel op de kuilplaat als voedsel voor de wintermaanden. Het gras van de schapenweide lieten we liggen. Of we twee keer in het jaar echt hooiweer krijgen is altijd afwachten.
IMG-20220615-WA0019
Even relaxen
Op donderdag bleek het gras al wel droog te zijn. Op vrijdag rook je de zon in het gras. En op zaterdag 18 juni was het echt hooi! Het gras lag op zweel (de bergjes bij elkaar geraapte hooi), de tafel gereed met jam en kaas. En ik kon zelf ook even liggen. Wat was het warm... Haast te warm om in het hooi te komen spelen. Jelle en Sam hebben het de hele dag met Gerjan en Rieneke vol gehouden. Ook kwamen er kinderen die enthousiast een hut hebben gebouwd. Ik denk dat er ook heel wat mensen
toch vanaf zagen om te komen ... die hebben vast het zwembad opgezocht.

Met hulp van broer en buurman werden de hooibalen nog op de bandenwagen geladen en in de loods gestapeld. Daar hebben we nu een heerlijk ruikende stapel kleine baaltjes liggen. De kalfjes en schapen zullen daar weer van smullen.
Braderie
Wat wordt er toch een hoop georganiseerd. Bij het koetshuis hadden de vrijwilligers echt hun best gedaan. Van Oldenbarneveld kwam weer even op zijn oude stekje terug om te vertellen hoe hij op het kasteel had geleefd. Bij Blommendal hebben de kinderen zich goed vermaakt met een speurtocht en een roofvogelshow. En bij de kringloop Leusden liep het ook al lekker druk bij de kraampjes en in de winkel.
IMG_20220625_101143_794
IMG_20220607_131545594
Biggetjes
Een droom van mij is in vervulling gegaan. Ik heb mijn wroetbiggetjes. Zij mogen tot november heerlijk wroeten in een stuk tuin, waar de bramen de boel overwoekeren. En het zijn zulke schatjes.
Wat het allerleukst is: Als ik dan zo nodig biggetjes moest hebben dan moest ik ze ook maar verzorgen... maar daar kom ik niet aan toe. Gerbrand heeft zijn oude liefde weer gevonden en weet niet hoe snel hij in de stal moet zijn om mij voor te zijn en de biggen te verzorgen!
Af en toe was het deze maand wel iets te veel van het goede. En ondanks dat, of misschien wel juist dankzij de drukte, geniet ik iedere dag van ons plekje in Stoutenburg. Van de dieren die reageren als ik op de fiets thuis kom van de kinderen naar school brengen. Ik zeg niets en toch horen ze dat ik er ben. Dan duurt het niet lang meer voor ze van mij eten krijgen.
En als dan de eerste eitjes van onze nieuwe legkippen in het legnest liggen, loopt het water in mijn mond. Hele kleine eitjes met heel veel smaak.

Voor wie op vakantie gaat: een hele fijne tijd waarin jullie veel herinneringen mogen maken.
Voor de thuisblijvers: we gaan een mooie tijd tegemoet waarin ons dorp weer rustig wordt. Weet dat je rustig bij ons op het bankje kan komen meegenieten van al het moois om ons heen.

groetjes,
Annelieke
 
AGENDA voor Juli 2022
IMG_20210508_174637277_HDR
IMG_20210823_093534376
Een ochtend helpen op de boerderij. Per gezin of gezelschap
€ 5,00 per persoon met een minimaal bedrag van € 20,00. Je helpt bij de kalfjes, de biggen, kippen en de koeien. De werkzaamheden beginnen om 9.00 uur. Duur: ca 1,5 uur van maandag tot zaterdag. Bel of mail voor een afspraak.

Een avond helpen op de boerderij. Per gezin of gezelschap, € 5,00 per persoon met een minimaal bedrag van
€ 20,00. Hierin zit helpen met de kalfjes, de biggen, kippen en de koeien. De werkzaamheden beginnen om 16.00 uur. Duur: ca 1,5 uur van maandag tot zaterdag.
Bel of mail voor een afspraak.
IMG_20220402_114249166
IMG_20220627_210128448
Zaterdag 2 juli: verkoop
Van 11.00 tot 16.00 uur staat onze kraam weer klaar met onze kaas, eieren, jam en chutney. Ook ons vlees en onze melk is te koop. Voor de melk kun je een eigen fles meenemen. Anders hebben wij plastic flessen op voorraad.

Zaterdag 16 juli: Grote schoonmaakdag
Komen jullie helpen met de melktank poetsen en de spinnenwebben verwijderen in de kalfjesstal?
We beginnen om 10.00 uur met koffie, thee, limonade. Natuurlijk is er om 12.30 uur een boeren lunch. En we eindigen uiterlijk om 15.00 uur. Aanmelden voor deze gratis activiteit graag in verband met de lunch.
Woensdag 27 juli: kippenren maken
Deze kip zoekt een nieuw onderkomen. We weten precies hoe we het willen hebben, maar missen een paar helpende handen. Vind jij het leuk om ons te helpen bouwen? Meld je dan aan.
Komt de dag niet uit, maar lijkt het je wel leuk om mee te bouwen en mee te denken? Laat het ons dan ook weten.

IMG_20220526_144721202 (2)
Steeds meer mensen weten onze boerensoftijs machine te vinden. Ook deze maand kun je van 11.00 tot 21.30 uur bij ons een softijsje halen.

En last but not least: Heb je nu veel aardappelschillen en andere groenten en broodresten over? Onze biggen vinden dat heerlijk! Je mag ze zelf voeren. Wij zijn vast ergens in de buurt om je te helpen. Wil je daar zeker van zijn, stuur dan een appje naar mij, 06 373 11 004.

 

Nieuwsbrief

Intuit Mailchimp