Nieuwsbriefarchief

April: Paasmaand

 
 
 
Oogstvaneigenerf_Logo
En dan is de lentetijd al weer aangebroken. Heerlijk he?! Of heb je er last? Bij dezen ontvang je onze mail weer. Een momentje voor jezelf om heerlijk te lezen...

"April: Paasmaand"
Niet ieder jaar valt pasen in april, maar dit jaar is het weer zover. Mijn moeder wordt 70 op Goede Vrijdag! Toch wel even een mijlpaal die we gaan vieren.
Hopelijk wordt april voor ons ook lammetjestijd. Ondanks dat we de schapen veel zien liggen, de uiers zien volschieten en de dames steeds iets langzamer gaan lopen, blijven de buiken dik. Als mijn blikken konden dwingen tot geboorte... Ik wil graag het vrolijke gehuppel van de lammetjes zien. Ach... het weer werkt hier ook nog niet echt aan mee. Dus misschien moeten we maar gewoon blij zijn dat we nog iets hebben om naar uit te kijken.

April is ook altijd de maand van de Koeiendans. Zaterdag 15 april hopen we dat het zover is. Als de regen iets minder wil vallen, kan de grond afdrogen en hebben de koeien er ook weer zin in. Ook zij reageren op een lentebriesje.
Voorzaaien
Eindelijk was het even mooi weer. We zijn gelijk aan het voorzaaien gegaan. Gerjan en Rieneke wilden me wel helpen. Nu staan de eerste tomaten-plantjes, soms met zijn vieren in één bakje, drie centimeter hoog te kijken. Wat is het toch een feest om de eerste blaadjes te zien verschijnen!
Honger...
We konden ons geluk niet op! Dit zijn misschien maar gewoon musjes, maar ook het goudvinkje hebben we gespot bij onze voederhuis.
Ineens kregen de vogels het door dat het huisje gevuld was. Doordat het best even duurde, waren we al bang dat we toch iets fout hadden gedaan. Maar nee, onze eigengemaakte vetbollen worden nu goed bezocht. Zelfs een ekster wil er wel van smullen.

Als je al een paar keer te laat bent geweest met je fototoestel, voelt het extra leuk als de foto wel lukt...
Grote Lente Schoonmaak
Wat hadden we een paar dagen mooi weer in de krokusvakantie. Dus we zijn met zijn allen aan de slag gegaan. Stof uit het windbreekgaas vegen. Spinnenwebben wegzuigen met de bouwstofzuiger. En alle pallets met voer, zaagsel en het karretje met wat natte plastic (dat ligt te drogen) aan de kant zetten. Zo wordt de vloer ook een keer schoon. Na het eerste uur was ik wel helemaal op mezelf aangewezen. Maar de ene helft is klaar gekomen. Een week later heeft Dirc met veel plezier (denk ik) de andere kant schoon gezogen. Wat voelt het weer heerlijk!
Studiedag
Van te voren bedachten we dat we de groententuin in zouden gaan voor de bedekking met compost. En toen stond het te miezeren.
We hebben doorgezet. Alle niet gewenste kruiden zijn verwijderd. Compost ligt mooi op de bedden. En de eerste voorzichtige puntjes van de rabarber werden zichtbaar! Volgende week ga ik de tuinbonen poten en een poging doen om de erwten in de grond te zaaien. Het begint weer bij me te kriebelen: lekker de tuin in!
De eerste markt...
Het is altijd weer even erin komen. Hebben we alles wel bij ons? Het was niet het beste weer, maar wat is de lammetjesdag op Groot Zandbrink goed bezocht. Onze wormen speelden wel verstoppertje, toch konden we mooi iets vertellen over het bodemleven. Met de vrijwilligers van de Vlindertuin en de imkers hebben we er een leuke dag van gemaakt.
De kippenkar is af!
Na zeventien dagen van ongeveer 5 uur eraan gewerkt te hebben, hebben Gradus en Gerbrand afgelopen donder-dag de laatste hand gelegd aan hun klus. Dat hebben we gevierd! De kippenkar is keurig ingeluid met het overhevelen van de kippen uit hun oude hok. Wat kunnen ze dan toch schreeuwen! Moord en Brand... Het heeft wel even geduurd voor ze weer helemaal gekalmeerd waren.
Gelukkig zijn de eerste eitjes al gelegd. En de kippen reageren als normaal op het rammelen van de voerton en het strooien van broodkostjes.
Als ik dan weer zo terug kijk, is het wel weer een maand geweest met mooie projecten. Natuurlijk mag het weer wat constanter worden (zonder regen). Dan kunnen we de afrastering van de weides gaan klaarmaken. Daar moet het gras nog niet te hoog voor staan. Op zaterdag 15 april staat Karin van Vallei Kalf bij ons op het erf om hun mooie producten te laten zien. Ook zal Miranda met haar Huyskes & Hoven geitenmelkzeep aanwezig zijn. En bij voldoende droge weidegrond gaan de koeien om 12.00 uur voor het eerst naar buiten! Komen jullie kijken?

Tot ziens,
Gerbrand en Annelieke
 
AGENDA voor april 2023
IMG-20221125-WA0000
Iedere zaterdag !
Van 11.00 tot 16.00 uur staan we klaar om je te ontmoeten. We hebben rauwe melk uit de tank, rauwmelkse kaas van onze eigen melk, vlees van onze Belgische Blauwe vaars (rundvlees) en Bonte Bentheimer varken, jam en chutney van ons eigen fruit en groente, eieren. En dan is een rondje koeienstal natuurlijk ook een optie.
Afhalen in Achterveld, Leusden of Hooglanderveen?:
Ik kom één keer in de week in Achterveld en Hooglanderveen, meerdere keren in Leusden. Heb je een bestelling maar is halen moeilijk? Voor overleg: 06 373 11 004 (Annelieke)
Koeiendans: 15 april
Als het land droog genoeg is, gaan om 12.00 uur de koeien voor het eerst dit jaar weer naar buiten.
Naast onze eigen producten zijn dan ook Karin van Vallei Kalf met hun heerlijke vlees en Miranda met haar Huyskes & Hoven geitenmelkzeep aanwezig.
Boerensoftijs
Ja! de softijsmachine is weer aangesloten. Vanaf nu kun je weer een softijsje (van onze eigen melk) komen tappen (€ 2,00 per stuk). Contant kun je meteen tappen, maar ik heb een qr-code erbij liggen. Met een speciaal muntje is het dan ook zo getapt.
Vanaf 1 april (geen grap) kun je weer alle dagen terecht van 11.00 uur tot 19.00 uur.
Liever iets warms? We hebben ook een koffieapparaat staan! Kun je nog kiezen wat voor smaak je wilt. Zelfde prijs.

Potplanten beschermen tegen vochtverlies?
Leg in je pot een laagje wol van onze schapen. Zo hoef je minder water te geven, je grond blijft luchtiger en de wol verteert langzaam, zodat er ook wat meststoffen bij je planten komen. Iedere zaterdag te koop voor € 2,50. Uitleg geven we er graag bij.
 
 

Nieuwsbrief

Intuit Mailchimp