Nieuwsbriefarchief

Maart: Kalvermaand

 
 
 
Oogstvaneigenerf_Logo
Wauw
Deze week heeft de honderdste abonnee van mijn nieuwsbrief zich ingeschreven! Wat voelt dat leuk, dat er zoveel mensen een inkijkje in ons boerenleven willen. Hopelijk komen jullie ook gauw eens bij ons kijken!

"Maart: Kalvermaand"
Er zijn nog steeds boeren die begin december alle koeien droog zetten. Droog zetten betekent dat de koe even geen melk geeft. Op dat moment mag zij haar energie gaan gebruiken voor het kalfje in haar buik. Een soort zwangerschapsverlof. Of een vakantieperiode. Ook voor de boer. Dan worden in maart alle kalfjes tegelijk geboren. Dit gebeurt vooral in Australië. In deze periode groeit er weinig op het land, door de warmte, en voor de koeien hebben ze dan weinig eten. Dus is het beter voor de koe.
Hier in Nederland hebben we het hele jaar door genoeg goed voer, doordat we steeds beter weten hoe we ons gras moeten maaien en inkuilen. Voor onszelf is het ook fijner om iedere keer een paar kalfjes te hebben om te verzorgen dan in één keer 60 kalfjes. Ik kom dan handen te kort! En ook plekken...
Deze maand verwachten wij 5 kalfjes. Vergeleken met februari (waarin we twee kalfjes kregen) is dat een mooi aantal. We kunnen precies genoeg aandacht aan de kleintjes geven, zodat ze een goed begin van hun leven hebben.

Voor deze vakantieweek zijn er weer mogelijkheden om ons te helpen op de boerderij. Wil je liever een rondleiding? Dat kan natuurlijk ook. Kijk vooral even in de agenda onderaan.
Op zaterdag 25 maart is het lammetjesdag op Groot Zandbrink (Postweg 1, Leusden). Wil je eerst eens kijken wie ik nu ben dan is dit je kans. Ik sta met mijn producten in de moestuin. Natuurlijk zorgen we ook weer voor een leuke activiteit.
Gieren
Zo noemt de boer het als de mest op het land gereden wordt. Ik noem het liever bemesten. Het gras krijgt zijn portie mest om weer te gaan groeien. De eerste die we daarna op het land zagen, was een enkele ooievaar. Ons in de gaten aan het houden, maar ondertussen in de grond aan het pikken. De meeuwen die we verwachtten, kwamen pas de volgende dag. Net gieren op een kadaver...
Jonge Rauwmelkse Kaas
Ja, we hebben weer! De jonge kaas van de melk van onze eigen melkkoeien zijn we op 15 februari gaan ophalen bij de Edese Kaasboer. Konden we meteen een kijkje nemen in zijn pakhuis. Wat is de
kaas weer lekker: mooi van kleur, lekkere geur en smeuïg in je mond. Hou je van kaas? Kom dan zeker proeven!
Liggen
Langzaamaan zien we de schapen steeds meer liggen. Onze lammerperiode komt er bijna aan. We merken het ook doordat de schapen 's avonds naar binnen willen. Even droger liggen, hooi eten (wat net iets beter verteert in die volle buik) en gewoon neer kunnen ploffen. Het naar buiten en naar binnen laten is voor ons ook een mooi moment om de schapen goed te bekijken, voor zover dat lukt in de snelheid waarmee ze lopen. Maar wijzigingen vallen dan meteen op!
Opeens...
Ieder van jullie zal wel meegekregen hebben dat er veel voor ons boeren verandert. Ik ben zo bezig geweest om achter de computer te zitten en te begrijpen wat er voor ons veranderde (bij een uitleg zei de betreffende medewerker zelfs: we hebben het niet makkelijker gemaakt) dat ik helemaal om ons heen vergat te kijken. Nu groeit het sneeuwklokje altijd later bij ons, maar het staat er toch écht. Zelfs de eerste narcisjes laten hun stengel weer zien! Voorjaar komt in zicht!
Hard nodig...
Om onze melkmachine goed te laten werken, hebben we een vacuümpomp nodig. Onze oude was 37 jaar oud en rammelde ondertussen aan alle kanten. Dankzij de hoge melkprijzen konden we ook werkelijk ons laten informeren. En half februari is deze dan ook geïnstalleerd. Het is gewoon eng hoe weinig geluid het apparaat maakt. De eerste paar melkrondes zijn we gaan kijken of hij het nog wel deed...
Ook binnen in huis is het wennen geblazen. We worden nu gedurig verrast dat Gerbrand al klaar is met melken... we horen het niet meer!
Deze week is het Voorjaarsvakantie. Vanouds het moment om de bezem door het huis te halen. Wij gaan het gebruiken om de kalverstal webvrij te maken, de melktank schoon te maken en de moestuin leeg te halen.
Vind je het leuk om te komen helpen? App of bel dan even (06 373 11 004). Als je op de hoogte wilt worden gehouden over de schapen kan je je aanmelden voor de "Lammetjesapp", een speciale app-groep waarin ik deel of er lammetjes geboren zijn en hoe het met de dames gaat.

Door een technische storing aan het internet en de computer heeft de nieuwsbrief iets langer op zich laten wachten. We hopen dat jullie van onze belevenissen hebben genoten en natuurlijk zien we jullie graag op ons erf!

Tot ziens,
Gerbrand en Annelieke
 
AGENDA voor maart 2023
IMG-20221125-WA0000
Iedere zaterdag !
Van 11.00 tot 16.00 uur staan we klaar om je te ontmoeten. We hebben rauwe melk uit de tank, rauwmelkse kaas van onze eigen melk, vlees van onze Belgische Blauwe vaars (rundvlees) en Bonte Bentheimer varken, jam en chutney van onze eigen fruit en groente, eieren. En dan is een rondje koeienstal natuurlijk ook een optie.
Afhalen in Achterveld, Leusden of Hooglanderveen?:
Ik kom één keer in de week in Achterveld en Hooglanderveen, meerdere keren in Leusden. Heb je een bestelling maar is halen moeilijk? Voor overleg: 06 373 11 004 (Annelieke)
Voorjaarsvakantie 25 februari tot en met 4 maart: Meehelpen bij de werkzaamheden van de boerin.
Vakantietijd is herinneringen maken. Wil je wel eens zien wat ik iedere ochtend en avond doe op de boerderij? Dat kan weer in de voorjaarsvakantie. Om 9.00 uur 's ochtends of 16.00 uur 's middags help je me met de kalfjes voeren, de melkstal klaar zetten, het voer van de koeien aanvegen en de hekken sluiten.
We vragen € 6,00 per persoon. Minimaal vier personen (waarvan in ieder geval één volwassene) per afspraak. Dagdeel in overleg via info@oogstvaneigenerf of via de mobiel 06 373 11 004.
IMG_20211201_091602624 (2)
Boerensoftijs
Ja! de softijsmachine is weer aangesloten. Vanaf nu kun je weer een softijsje (met onze eigen melk) komen tappen (€ 2,00 per stuk). Contant kun je meteen tappen, maar ik heb een qr-code erbij liggen. Met een speciaal muntje is het dan ook zo getapt.
Op dit moment is het huisje van maandag tot en met zaterdag open van 11.00 tot 16.00 uur.
Liever iets warms? We hebben ook een koffieapparaat staan! Kun je nog kiezen wat voor smaak je wilt. Zelfde prijs.

Zaterdag 25 maart: Lammetjesdag op Groot Zandbrink
Je bent dan van harte welkom voor het aaien van jonge dieren. In de moestuin vind je de imkers met hun bijen en mij met mijn producten. Thuis worden de honeurs waar genomen door Gerbrand. Dus je staat daar niet voor een dichte deur.
Mulch voor je potplanten: wol van onze schapen
Met hemelvaart worden onze schapen weer geschoren. Maar nu worden de tuinen weer langzaam aan opgetuigd voor een nieuw jaar.
Wist je dat je met de wol van een schaap hele mooie mulch voor je tuin hebt? Ook planten in potten hebben baat bij zo'n heerlijk jasje! De wol zorgt dat het water minder snel verdampt. En de nutriënten in de wol zorgen dat je minder mest hoeft toe te voegen aan je potplanten. Uitproberen was nog nooit zo makkelijk: € 2,50 voor een hele vacht.
 
 

Nieuwsbrief

Intuit Mailchimp