Nieuwsbriefarchief

November: Smeermaand

 
 
 
Oogstvaneigenerf_Logo
"November: Smeermaand."
Hebben jullie mijn nieuwsbrief gemist? Stiekem hoop ik dat natuurlijk wel.
we zijn even weg geweest. En toen liep alles anders. Daarom krijgen jullie dit weekend een keer twee brieven. De eerste is als vanouds.
Doordat ik steeds vaker ideeën van klanten krijg voor ons winkeltje, terwijl dan blijkt dat wij die producten of ideeën al uitvoeren, realiseer ik mij dat ik meer moet vertellen wat we aan producten leveren. Daar gaat de tweede nieuwsbrief over. Wel belangrijk voor de aankomende maand.

Smeermaand komt van de slachtmaand. Als er geslacht werd, kwamen er ook vetten te voorschijn. Zoals wij nu reuzel en niervet hebben van de varkens. Deze producten kan je ook goed gebruiken voor lichamelijke kwalen. Natuurlijk heeft het ook iets met het weer te maken. We zijn nu eerder verkouden en willen dan best wat dampo smeren op onze borst. De eerste echte vorst hebben we gehad. Wij hebben eerst alle stallen nog langsgelopen, zodat we zeker wisten dat alles goed dicht zat. En toch... is de waterleiding bij de pinken kapotgevroren. Tja... tegen min zeven graden kan een leiding in een open frontstal niet tegen. Dus deze schade hadden we al ingecalculeerd.
IMG-20221125-WA0005
Even weg...
In de herfstvakantie zijn wij een weekje naar Denemarken geweest: naar het eiland Æro, alleen bereikbaar met een uur op de veerboot. Een ruime week op een eiland zo groot als Vlieland. Geen stoplichten, weinig verkeer. Veel wind en ruisen van de zee. Weinig internet, veel tijd voor elkaar... Wij hebben alle vier volop zitten genieten van het fietsen, zoeken naar stenen met gaten waar je een touwtje door kan trekken. En de aparte kliffen tegen de zee aan. De koeien werden natuurlijk ook bekeken. Verder zagen we vooral akkerbouw.
De ram is weer bij de schapen.
En aan de blauwe en rode stippen te zien, krijgen we in maart wel weer lammetjes. Ondertussen lopen de schapen niet meer in het land van Utrechts Landschap. Daar moesten zij uiterlijk 31 oktober weg zijn volgens de pachtregels. Niet getreurd. Nu lopen zij
IMG-20221125-WA0002
op ons eigen land achter het bos. Dit zijn 10 hectaren aan gras waar zij rustig kunnen weiden. De pollen zien we verdwijnen, de kuilen die door de pinken en koeien waren gemaakt ook. Daar wordt de boer natuurlijk ook blij van. Gras moet kort de winter ingaan, anders blijft de geur in het voorjaar een najaarsgeurtje houden...
IMG-20221125-WA0001
Laatste weekend voor ons ijs
want buiten wordt het te koud. We willen nu lekkere stoofpotten eten met stoofperen. En dat merken we duidelijk. De ijsmachine staat er op een enkele bezoeker na vooral stof te vangen.
De stoofperen worden echter zeer gewaardeerd. Net als onze braadlappen, die zo goed zijn voor de stoofpotten.
Dus maandag gaat de ijsmachine de winterstalling in.
Niet getreurd! In maart komt hij terug en kun je weer onze heerlijke boerensoftijs proeven. In de tussentijd hebben we emmertjes met onze boerensoftijs in de vriezer staan.
Ik heb mijn hart verpand...
aan de blaarkop. Gerbrand nog niet helemaal. Maar ik krijg hem steeds meer mee. In oktober is onze rode Joop geboren. Eindelijk een rode blaarkopvaars. Zo leuk tussen onze gewone Holsteiners!
Wist je dat je bij ons iedere zaterdag de kans krijgt om in de stal te komen kijken? Onze dieren houden wel van extra aandacht.
Trouwens, stier Joop heeft genoeg Holsteinnakomelingen gekregen. We blijven wel meedoen aan het testen van blaarkopsperma. Vanaf augustus kunnen er nakomelingen van Knotje geboren worden.
IMG-20221125-WA0004
IMG-20221125-WA0006
Witte kool: Zuurkool
Weet je wat zo leuk is van eigen producten? Je kan dingen uitproberen. En bevalt het... dan blijf je dat doen. Zuurkool maken is zo'n blijvertje. Niets is lekkerder dan onze eigen zuurkool uit het vat. In september heb ik de spitskool gesneden. Daar eten we nu zuurkool van.
Deze week hebben we de spoelkeuken weer goed schoongeboend. Zo kon de witte kool fijn geschaafd worden. In totaal is 8 kilo kool gestampt, gemengd met kruiden en aangedrukt in de keulse pot gestopt. Dus in januari hebben we weer vers.
Net na onze vakantie hebben we onze varkens naar de slager gebracht. En toen bleek dat we eerder het vlees konden inpakken dan ik had verwacht. Dat gaf even stress. Natuurlijk is alles goed gekomen.
Uiteindelijk heb ik ook hier weer van alles mee uitgeprobeerd. Ik heb zelf balkenbrij gemaakt, een feestmaal voor Gerbrand en mij. Maar als je zelf aan het maken gaat, lijkt het wel nog lekkerder! Deze week is het gerookte spek binnen gekomen. Het hele huis ruikt ernaar. Ik wist niet dat varkensvlees zo lekker kon zijn...
Eigenlijk weten we het wel. Groenten uit eigen tuin smaken ook heel anders. Een klant, die al langer melk en eieren bij mij haalde, nam dit keer boerenkool met een rookworst mee. De week erna kwam zij terug met een groot compliment: Sinds ik bij jou diverse producten haal, voel ik mij veel energieker! Daar doe ik het voor.

groetjes,
Annelieke
 
AGENDA voor laatste weekend van November 2022
IMG_20220402_114249166
Zaterdag 26 november: Verkoopzaterdag. Van 11.00 tot 16.00 uur kun je onze kaas weer proeven. Kom eens kijken wat wij allemaal hebben. En verbaas je over de smaak !
Cadeaupakketjes
Wist je dat je bij ons een origineel cadeautje kan vinden? We verpakken het leuk voor je in. Ideaal voor volgend weekend.

Laatste weekend: Boerensoftijs
En vind je dat nu wel koud, maar past het wel bij het kerstdiner? We hebben ook emmers boerensoftijs van 1 liter op voorraad staan.
Nieuw: Met een gezelschap roomkaas maken op ons erf
Wil je wel eens wat anders doen met een feestje of als gezinsuitje?
Kom dan een kaasje maken! Van onze melk gaan we in een uur tijd een eigen roomkaasje maken.
 
Natuurlijk krijg je die meteen mee naar huis. En een rondleiding op het bedrijf kan natuurlijk niet ontbreken.
Vraag naar de prijs en mogelijkheden via 0637311004 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
 

Nieuwsbrief

Intuit Mailchimp