Nieuwsbriefarchief

Oktober: Wijnmaand

 
Oogstvaneigenerf_Logo
"Oktober: Wijnmaand"
De druiven worden geplukt en de wijn wordt gebotteld. In Duitsland komen de bierfeesten er weer aan. Bij ons waren de blauwe druiven al vroeg rijp. Half september heb ik er al jam, siroop en sap van gemaakt. De witte blijven altijd een beetje achter en erg zuur. Maar voor siroop voor eigen gebruik is dat geen probleem.

Terwijl ik dit schrijf, grijpt het "Blauwtong-virus" om zich heen. Ook bij ons hebben de schapen er last van. De incubatietijd is 20 dagen. Nu zijn ze fit, maar zijn ze dat morgen ook nog?
Gelukkig hebben onze koeien nog geen verschijnselen. Over het algemeen gaan zij er niet aan dood. Maar net als dat je je zelf minder lekker voelt en het eten en drinken achter blijft, is daardoor ook de melkgift minder. Hopelijk waait het gauw over of komt er toch een vaccin dat werkt.
Oktober geeft meestal dode bladeren aan de snijbonenstruik. In ieder geval zijn de bonen niet echt lekker meer...

Terwijl ik de laatste bonen aan het plukken ben, zie ik meerdere bloemen aan de struik zitten. Zowel witte als rode! Om de struik wordt wat afgevlogen, maar of de vruchten ook nog rijp worden, durf ik te betwijfelen. In ieder geval zal de zachtheid van smaak in de bonen het niet gaan halen van die van het voorjaar.
O ja, de dode bladeren zitten er ook... alleen nog niet zichtbaar op de foto!
Gewonnen!
Meestal winnen de kinderen wat als er iets te winnen valt. Maar zowaar ben ik het dit keer!
Op de Dag van de Boerin heb ik een foto gedeeld van mijzelf voor ons verkoophuisje. En die foto viel in de prijzen. Met de post kwam er een mooi ingepakt pakketje mijn kant op. Het bleek een heerlijk geurend pakket van Ritual's te zijn. Mijn geur is het niet helemaal. Gelukkig maak ik er Rieneke helemaal blij mee!
Om de poel hebben we een bloemenmengsel gezaaid. Volgens de verpakking was het te laat in het jaar. Maar dankzij de mooie dagen staat de rand er super mooi bij! Weinig kruiden die we niet willen, die zijn mooi verdrongen door het mengsel. En de insecten hebben er veel plezier in. Er vliegt veel en het zoemt behoorlijk!
ValleiProeflokaal
Als je cursussen volgt, dan horen daar ook terugkomdagen bij. Bij één ervan hebben we een borrelplank gemaakt. Heerlijke producten proeven van andere ondernemers uit de buurt. Naast dat we elkaar eens live spraken, zag het er ook wel super uit. En lekker!!!
Ja, de kaas is er weer!
Nadat we langer moesten wachten in de agenda van onze mobiele kaasmaker waren we begin september echt door onze kaas heen. Gelukkig konden we 19 september onze 22 kazen ophalen. Zowel naturel als met komijn en natuurlijk van rauwe melk, met alleen natuurlijke toevoegingen.
Het eerste wat we dan doen, is PROEVEN. Als je dan alleen nog maar goed belegen kaas hebt gegeten, is dat jonge wel heel erg wennen. Maar wat is het weer lekker. Zelfs Gerjan eet weer graag kaas.
Onze eigenwijze blaarkop!
Ook de kalfjes willen graag één keer in de zoveel tijd vers stro in hun hok hebben. Afgelopen week was het opstrooien weer aan de beurt. Kennelijk had ik één deur niet zo goed dichtgekregen als ik wilde. Nu klemt die ook behoorlijk... Dus zaterdagochtend kwam ik de stal in. En tot mijn verbazing sprong er een kalfje recht voor me. Lekker springend door de gang en in een ander hok blijven staan. Gelukkig had ze veel dorst, dus ik kreeg haar heel
snel weer in haar eigen hok terug. Een leuk detail: dit is onze 5e blaarkop. En volgende maand verwacht onze eerste blaarkop haar kleintje. Duimen dat het een meisje is!

Vanaf deze maand gaan we een stuk grond klaarmaken voor fruitstruiken en fruitbomen. In de loop van de maanden hebben we hier compost voor nodig. En daarom beginnen we een nieuw project: gft verzamelen bij onze lezers. Onze kippen gaan hier dan mooie compost van maken. Wil je daar aan meewerken? Lees hieronder dan hoe het werkt.

groetjes,
Gerbrand en Annelieke
 
AGENDA voor oktober 2023
IMG-20221125-WA0000


 
Iedere zaterdag !
staan we van 11.00 tot 16.00 uur klaar om je te ontmoeten voor een praatje over ons bedrijf.
En natuurlijk voor onze producten: we verkopen rauwe melk uit de tap, jonge rauwmelkse kaas van onze eigen melk, vlees van onze Belgische Blauwe (rund) en van onze Bonte Bentheimer varkens, jam en chutney van ons eigen fruit en onze eigen groenten. En dan is een rondje koeienstal natuurlijk ook een optie.
Deze maand kun je onze softijs nog tappen.
Melktap en Boeren-softijs
Ook deze maand zijn onze beide taps 7 dagen per week open van 8 uur 's ochtends tot ongeveer 8 uur 's avonds.

Vanaf nu verkopen we 1liter flessen (à
€ 1,50), maar het mooiste is natuurlijk om voor de rauwe melk jouw eigen fles mee te nemen! Prijs per liter € 1,20.
We hebben een uitleg aan de automaat gehangen.
Het Boeren-softijsje is € 2,00 per ijsje. Dit kan contant of met QR-code (waarna je een muntje pakt). Ook koffie is € 2,00, er is zwart, espresso, maar ook chocolademelk of moccachino.
Herfstvakantie !
Kom jij de boerin helpen met haar werkzaamheden? Het kan weer in de herfstvakantie. We komen bij de kippen, schapen, kalfjes en de melkkoeien. Alle dieren willen aandacht en eten.
In ongeveer anderhalf uur help je de dieren te verzorgen en kun je alle vragen stellen die je wilt.
Voor minimaal 4 personen, vanaf € 6,50 per persoon. Even bellen om een afspraak te maken: 06 373 11 004
Kippencompost
Breng je nu al je gft naar de gemeente? Help ons dan een handje!
We delen emmers met deksels uit. En één keer per week verwisselen we deze. De kippen krijgen de gft.
U kunt zelf de emmers brengen en zien hoe de kippen smullen, of we halen ze op.
Interesse? En wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 373 11 004 (Annelieke)
 
 
 

Nieuwsbrief

Intuit Mailchimp