Nieuwsbriefarchief

Januari: Louwmaand

 
 
 
Oogstvaneigenerf_Logo
Hallo admin,

"Januari: Louwmaand"
Vroeger werden de vachten gelooid in januari, om er zo kleding van te kunnen maken.

Na een relatief rustige december tussen de feesten door gaan we de rustige maand januari in. De feesten zijn geweest. We werken aan wat achterstallige klussen en aan klussen die we al heel lang graag af wilden maken. Langzaam aan zien we de dagen weer langer worden. Ik begin mijn zaden te bekijken en uit te zoeken. Wat zal ik dit jaar zaaien in mijn groententuin? En wat staat er nog meer voor leuks in de catalogus? Altijd een plezierig werkje.

Voor welke groenten zou jíj nu een omweg naar mij maken, om ze te komen kopen? Laat het me weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en ik ga kijken of ik het kan telen.
IMG_20211118_114714914
Hout afzetten
Langs de sloot hebben we een elzensingel. Dit jaar moet het hout echt "afgezet" worden: de dikke stammen afzagen, zodat ze opnieuw uitlopen. De takken gaan we straks versnipperen en de stammetjes zijn volgend jaar mooi kachelhout.
Kaas in de kelder
Ja! Onze eigen rauwmelkse kaas ligt bij ons in de kelder. Wat een mooi gezicht, vind je ook niet!? Als ik de kelder in ga voor zuurkool of aardappelen, liggen
IMG_20211215_133422982 (2)
daar acht mooie kazen mij toe te glimmen. Het geeft me een goed gevoel dat ze zo goed gelukt zijn en - vooral ook nog - dat wij ze zo lekker vinden! Iedere woensdag draai ik ze even om, zoals een echte kaasboer dat doet. Zaterdag 8 januari is hij weer te proeven tijdens onze verkoopdag.
Kalfjes weteren
Wat een term eigenlijk... Weteren. Het betekent niets anders dan de kalfjes melk geven. Ik vind het iedere dag weer een feest. Zodra ik binnen kom, staan de kalfjes op: daar komt het eten aan! Temperamenten verschillen, ja ook bij kalfjes. De een blijft rustig rond staan kijken, de ander schreeuwt de oren van je kop totdat de emmer voor zijn neus staat. De kleintjes drinken uit de speenemmer. Deze emmer hangt aan de hokdeur en de melk kunnen de kalfjes zuigend opdrinken. Het lijkt meer op de speen van de moeder. Na drie weken laat ik ze uit de emmer drinken. Zo leren ze ook hoe er later water gedronken kan worden. Niet ieder kalf is hier blij mee. Dan krijgen ze een drijfspeen: een
IMG_20211201_091602624 (2)
speen die drijft in de emmer. De kalveren op de foto krijgen per week steeds iets minder drinken uit de emmer. En de een drinkt sneller dan de ander. Om te voorkomen dat een schaapje de emmer van een ander leeg gaat drinken, zijn mijn vingers goede zuigattributen. In de koude periode worden ze dan meteen weer lekker warm! Een win-win-situatie dus.
IMG_20210207_151145304_MP
Goed oudjaar
Wat is er, terugkijkend op het afgelopen jaar, bij ons een hoop gebeurd. In juni zijn we begonnen met schapenscheren per gezin en hebben we gekeken wat je met de vacht kunt doen. Ook ben ik begonnen met een inkijkje te geven in ons leven via de nieuwsbrief. Iedere
maand verkopen we nu onze groenten en jam en chutney. Het voelt voor ons allemaal goed zoals we de weg ingeslagen zijn. Dank jullie wel voor jullie betrokkenheid.

Ook voor het nieuwe jaar hebben we weer nieuwe ideeën. Langzaamaan gaan we die verder uitbouwen. In de volgende nieuwsbrief lezen jullie er meer over.
We wensen jullie een goed oud-en-nieuw toe
en hopen jullie komend jaar weer te zien!

groetjes,
ook namens Gerbrand, Rieneke en Gerjan
Annelieke
 
AGENDA voor Januari 2021
IMG_20210904_114016789 (3)
zaterdag 8 januari verkoop
Van 11.00 tot 16.00 uur staat onze kraam klaar met onze jam en chutney. Ook boerenkool hebben we nog. En dan is er natuurlijk onze kaas (voor €7,50 per pond).
 
 

Nieuwsbrief

Intuit Mailchimp