Nieuwsbriefarchief

Augustus: Arenmaand

 
 
 
Oogstvaneigenerf_Logo
"Augustus: Arenmaand"
De aren staan in bloei, kunnen geoogst worden. Niet alleen de graanaren, ook de bramen beginnen te kleuren en de appels beginnen te vallen. Al zal dit laatste vooral droogte zijn. Onze pruimen hebben we, al dan niet vrijwillig, gedeeld met de wespen. Ook wij hebben veel van deze insecten.

We hebben het zwembad thuis opgezet, de warmte maakte het extra verkoelend. Dus er is al veel gebruik van gemaakt. De koeien hebben we een paar dagen 's nachts laten weiden en overdag in de stal gelaten. Bij ons geen hittestress. Zelfs niet bij de varkens, die hun eigen modderpoel hebben gemaakt. Precies voor onze doorgang bij het hek natuurlijk. Dus we moeten aardig ons best doen om niet zelf in de modderpoel te vallen. Vooral omdat ze ons zo lief vinden; we worden altijd geknuffeld als we binnen komen. Hebben we soms eten bij ons?

IMG_20220719_063554603
Als je 's ochtends de stal in komt
en de koeien mochten buiten lopen, dan begin ik in de wei te kijken of er nog wat loopt. Meestal niet, maar je weet het nooit. Toen ik via de koeienstaldeur naar binnen liep, zag ik dit tafereel: een knuffel door het hek heen. De liggende koe had nog een maand op de telling
staan van zijn dracht. Maar we vertrouwden het niet. Haar uier werd al wat groter en ze bleef te veel liggen in de box. Dus mocht Marijke67 al in het strohok liggen. Dat bleek een vooruitziende blik...
Niet 1, niet 2 maar 3
Op 23 juli om half vijf in de ochtend werden we gewekt omdat we een kalf hoorden schreeuwen. Dat geluid kwam uit de loopstal, dus ging Gerbrand kijken. En daar was een vaars geboren. Terwijl Gerbrand er bij was, kwam kalf twee: een stier. Omdat we graag nog even wilden slapen, hebben we de kalfjes in een schoon hok gelegd met lekker veel stro. Komen we om half zeven in de stal en vinden we nog een kalf. Zou Ida239 dan ook gekalfd hebben? Nee hoor: het zijn twee stiertjes en een vaarsje van Marijke. De
IMG_20220727_094613701
volgende dag kwam Ida pas met haar kalf... Wij hadden een drieling nog niet eerder meegemaakt. Zijn we er echt blij mee? Nee: Marijke heeft het zwaar. Ze is nog steeds niet de oude, dus loopt na een week nog in het strohok met een uitloop naar een klein stukje wei. De kalfjes zijn klein. Eerst konden ze ook niet zelf staan, dus heb ik hen opgetild voor ik de fles gaf. Daarbij: de opfokker betaald per kilo, dus per kalf krijgen we weinig en aanhouden kan niet: de vaars zal waarschijnlijk niet goed ontwikkeld zijn omdat ze twee broers heeft, waardoor ze nooit een goede melkkoe zal kunnen worden. Maar wat is het een genot om in de stal te komen en ze meteen overeind te zien komen voor me. Wat drinken ze ondertussen goed uit de speenemmer. En wat springen ze heerlijk door het hok. Ja, de kalfjes doen het na wat opstartproblemen goed. (Wil je ze ontmoeten? Dat kan deze zaterdag nog.)
IMG_20220708_064746750
Vliegles
Het zwaluwnestje is uitgevlogen. Hier kregen de kleintjes vliegles. Eerst zaten ze met hun vijven op het schrikdraad-apparaat. Maar voor ik een foto kon maken, waren er al drie vertrokken. Kleine stukjes vliegend, wachten op eten van vader of moeder. Uiteindelijk durfden ze allemaal te vliegen.
Courgette
Wat heeft mijn tuin het toch moeilijk... Of is het gewoon dat ik te veel met andere dingen bezig ben? Eindelijk zijn de courgettes aangeslagen. De eerste courgettebloemen zitten erin. Maar mijn snijbonen, die zo mooi vol bloemen zaten, hebben een aanval gehad van ? In ieder geval zit er nu geen bloem meer aan...
IMG_20220727_112128605
IMG_20220710_164904107
Kuikens
Wat groeien de kuikens hard! Ze zijn nu 8 weken oud. Sinds twee weken hebben we hen een hokje in het schapenweitje gegeven. Ze beginnen te fladderen en landen regelmatig op de stok. Ook beginnen er kammen te ontstaan bij de helft van de kuikens. Volgens kenners
zijn dat haantjes... Kom je tellen hoeveel haantjes jij ziet?

Ondertussen ben ik me aan het verdiepen in marketing. Als je op de app kijkt van www.lekkerderbijdeboer.nl of gewoon www.lekkerder.nl dan staan ook wij ertussen, onder het kopje stalletjes. Via www.valleiproeflokaal.nl zijn we met meerdere boeren bezig om ons te promoten. Hier vind je diverse boerderijwinkels, ideeën voor recepten. En we helpen elkaar om meer te snappen van de sociale media. Erg leuk en leerzaam om zo met elkaar op te trekken.

Ook voor augustus staat mijn agenda niet leeg. Hopelijk inspireer ik je tot een bezoek aan ons erf of naar een markt.

groetjes,
Annelieke
 
AGENDA voor Augustus 2022
IMG_20220402_114249166
IMG_20220627_210128448
Zaterdag 6 augustus: verkoop
Van 11.00 tot 16.00 uur staat onze kraam weer klaar met onze kaas, eieren, jam en chutney. Ook ons vlees en onze melk is te koop. Voor de melk kun je een eigen fles meenemen. Anders hebben wij plastic flessen op voorraad.

Zaterdag 6 augustus: rondleiding door de stal en naar onze drieling
Het is altijd leuk om de stal in te gaan en onze dieren te zien en te horen wat we allemaal doen. Maar dat is nu natuurlijk extra speciaal vanwege onze drieling. We staan klaar tussen 11.00 en 16.00 uur.
IMG_20210508_174637277_HDR
IMG_20210823_093534376
Een ochtend helpen op de boerderij. Per gezin of gezelschap
€ 5,00 per persoon met een minimaal bedrag van € 20,00. Je helpt bij de kalfjes, de biggen, kippen en de koeien. De werkzaamheden beginnen om 9.00 uur. Duur: ca 1,5 uur van maandag tot zaterdag. Bel of mail voor een afspraak.

Een avond helpen op de boerderij. Per gezin of gezelschap, € 5,00 per persoon met een minimaal bedrag van
€ 20,00. Hierin zit helpen met de kalfjes, de biggen, kippen en de koeien. De werkzaamheden beginnen om 16.00 uur. Duur: ca 1,5 uur van maandag tot zaterdag. Bel of mail voor een afspraak.
Woensdag 10 augustus 17.00 tot 23.00 uur: braderie in Achterveld
Dorpse gezelligheid tijdens de week van Tour de Junior. Er zijn brandweer waterspelen, een zandbak voor kinderen, drinken en eten en kraampjes. Aan een van de kraampjes sta ik tot 20.00 uur met mijn jam, chutney en kaas.
Vrijdag 19 en zaterdag 20 augustus van 9.30 tot 16.00 uur: Oogstfeest Groot Zandbrink
Het is een feestjaar voor Groot Zandbrink, dus dit jaar niet één maar twee dagen oogstfeest. Het beloven weer leuke dagen te worden. Zoeken jullie me op als je komt kijken? Je kan bij mij boter maken (als ik het goed heb).
Steeds meer mensen weten onze boerensoftijs te vinden. Ook deze maand kun je van 11.00 tot 21.30 uur bij ons een softijsje halen.

Wil je onze varkens zelf voeren? Neem dan je aardappelschillen en andere groentenresten mee, maar ook oude broodresten zijn welkom. Onze varkens vinden dat heerlijk! Wij zijn vast ergens in de buurt om je te helpen. Wil je daar zeker van zijn, stuur dan een appje naar mij, 06 373 11 004.

 
 

Nieuwsbrief

Intuit Mailchimp