Nieuwsbriefarchief

November Slachtmaand

 
 
 
Oogstvaneigenerf_Logo
"Novembermaand: Slachtmaand"
Omdat het buiten kouder wordt, gaan alle dieren weer de stallen in. Alleen de schapen blijven buiten lopen. Dankzij hun dikke vacht zijn zij goed beschermd tegen kou. En met hun neus kunnen ze ook door de sneeuw heen het gras ruiken.
Waarom wordt november nu slachtmaand genoemd? Zodra de dieren niet meer buiten lopen, veranderen hun maaltijden in kuilgras. En dit heeft gevolgen voor de smaak en kwaliteit van het vlees en het aantal dieren dat duurder gevoerd moet worden.
Onze eigen slacht voor dit najaar, waar ik de vorige keer over vertelde, heb ik nog niet helemaal rond. Dus de verkoop begint pas in december.
Over oktober heb ik weer genoeg te vertellen! Ga lekker zitten, en geniet van onze verhalen.
IMG_20210927_094106196
Maïs hakselen

 
Voor de koeien telen wij onze eigen maïs op 5 ha land. Hier kunnen zij meestal het hele jaar van eten. Als de maïs gehakseld is en ingekuild, moet de maïskuil een maand dicht blijven om alle sappen goed te laten mengen en de houdbaarheid zo hoog mogelijk te
maken. Dit jaar hebben we nog genoeg maïs, om de kuil langer dan een maand dicht te houden... De kuil van vorig jaar hebben we nu omgelegd naar een andere plaat, zodat onze maïskuil leeg was voor de nieuwe oogst. Omdat het nu koud genoeg is, hoeven we niet bang te zijn voor broei of boterzuurbacterie. De oude (donkere) kuil op de foto hebben we alleen toegedekt met zeil, vastgelegd met zakken met zand. Bovenop heeft de kraan wat zand aangebracht. Zo voorkomen we dat het zeil door de wind kan opwaaien.
De nieuwe kuil (het lichtgroene met de shovel er bovenop) was maar krap rijp. Het ministerie van de landbouw wil (net als alle overheden) graag regels waar men aan kan toetsen: zo is bepaald dat de groenbemester na de maïsteelt voor 1 oktober in het land moet zitten. Wij willen voor de wisselbeplanting dit jaar grasklaver zaaien op het maïsperceel en op een stuk grasland maïs gaan verbouwen, dus de spurt zat er
27 september goed in! (Krijgen we door het natte weer op 30 september uitstel tot
31 oktober.)
Ook mevrouw de Koe wil er graag schoon bij lopen

 
Één keer in het jaar knippen en scheren wij de koeien. De staartpunten groeien net als het haar op ons hoofd (als het tenminste nog groeit).

Aan het eind van de zomer zijn deze haren zo'n twintig centimeter. En je wilt natuurlijk niet dat deze staarten op stal onder de mest komen te zitten...
Dus als de stalperiode aanbreekt, scheren we de staarten en de uiers. Blijft alles weer beter schoon!
IMG_20211004_134829144 (2)
Een mestexperiment

De koeien staan op stal en de meeste mest valt in de put. Hét moment om een mest-experiment te beginnen! Ook daarmee zitten wij niet stil.
IMG_20211001_114639063
Op 1 oktober stond er een grote ploeg mensen bij ons op de dam. Het mocht weer, dus iedereen die ook maar iets met dit project te maken had, was er. Oja, ook nog een 1 fotograaf en 1 filmman. Ja, als je niet oppast zijn we zo maar bekende Nederlanders, al zal de film niet groots op het filmtheaterfestival te zien zijn!
Het experiment moet laten zien of het toevoegen van darmbacteriën aan de mest deze geurvriendelijker maakt, voor een hogere grasopbrengst zorgt en of dit gevolgen heeft voor de gezondheid van de koe die dit gras weer opeet.
Wij hebben twee aparte putten, waar de koeien overheen lopen. Aan de ene put voegen we iedere twee weken onder het mixen bacteriën toe, en in de andere niet. Nu, na twee keer mixen, lijkt de geur van de put met mee gemixte bacteriën vriendelijker voor de neus.
Natuurlijk hopen we zo ook hier een stukje kringloop (van koe - darm - mest - grasland - kuil - koe) te kunnen verbeteren. Al maakte de belevenis van deze dag het meedoen al zeer de moeite waard!
Worden wat je wilt!

Dat was het thema van de afgelopen kinderboekenweek. Op Kla4, de school van onze kinderen, kwam de vraag of er ouders een 'workshop' wilden geven. Dé kans, leek me, om ons beroep van boer vanuit onze eigen kant te belichten! En als dan de vraag van een mede-koorlid
IMG-20211014-WA0024
komt of ik ook bij haar wil komen, heb ik die meteen aangegrepen. Bakjes met hooi, maïs, stro, zaagsel, melkpoeder en brokjes mee in de trekker, en gaan met die banaan! Wat vonden de kinderen het leuk! En misschien nog wel belangrijker: wat vond IK het leuk! In mijn enthousiasme hield ik zelfs een groep 6 van hun eten af. Ik voelde me helemaal kind met de kinderen!
Heb je nog een school die het misschien ook leuk vind? Ik heb me aangemeld bij boerindeklas.nu, dus ben ik nu gewoon te boeken!
IMG_20211027_114238345 (2)
Foxie

En dan stel ik nog graag even voor: onze boerenfox Foxie.
Sinds drie weken is hij bij ons op de boerderij als grote waakhond. Natuurlijk is het nog even wennen. Voor Foxie, want die was een oudere dame gewend (helaas kon zij niet meer voor hem zorgen). Voor ons, want Foxie is al 12 jaar en heeft dus net als wij mensen al eigen ingesleten gewoontes en reacties.

Maar het gaat heel goed. Hier ligt hij mij in de gaten te houden terwijl ik de
rozentuin schoonmaak. Zodra ik me verplaats, staat hij op en volgt. Zijn te dikke "maatje" raakt hij op deze manier al snel kwijt.
Deze maand hebben we ook nog een filmploeg gehad voor onze kleine landschapselementen. Een heel andere ervaring, maar ook dit was erg leuk om mee te maken.
En dan word je opeens gebeld: "Voor mijn opleiding heb ik de opdracht een dag mee te lopen op een boerderij. Zou dat bij jullie kunnen?" Natuurlijk kan dat. Afgelopen zaterdag stond dat op de agenda. Zo blijft deze goed gevuld. En al lijkt onze activiteitenagenda deze maand niet zo groot, er zit veel voorbereidend werk in!

Een fijne maand, groetjes,
Annelieke
 
AGENDA voor November 2021
IMG_20210904_114016789 (3)
Verkoop eerste zaterdag van de maand
Op zaterdag 6 november staat van 11.00- 16.00 uur mijn tafel weer mooi gevuld met mijn jam, chutney, eieren v
(van de kippen), andijvie, winterwortel, en ... de eerste boerenkool!
Je bent ook welkom om gewoon eens rond te kijken op ons erf.

 
Zuurkool
Wat in het vat zit, verzuurd niet. Een mooie uitspraak. Onze witte kool is dan ook mooi gefermenteerd naar een milde, kruidige zuurkool. Maar daarvoor hebben we deze al weken geleden op het juiste moment bewerkt en daarna vooral met rust gelaten. Wil je deze nu wel eens proberen? Op zaterdag 6 november staat ze voor je klaar. Je kunt jouw maal ook reserveren via whatsapp 06 373 11 004.
Zolang het vat gevuld is, heb ik het in de aanbieding.
Voor de duurzaamheid is een eigen bakje meenemen een aanrader.

 

Nieuwsbrief

Intuit Mailchimp