Nieuwsbriefarchief

Januari: Wintermaand

 
 
 
Oogstvaneigenerf_Logo
Allereerst wensen wij jullie allemaal een heel mooi, liefdevol 2023!

"Januari: Wintermaand"
Vandaag is de derde maandag van de maand januari. Ook wel Blauwe maandag of Niksdag genoemd. Houden we ons nog aan onze voornemens? Of hebben we die losgelaten? Het weer helpt ook niet mee: Wat is het toch grauw en nat. Af en toe lijkt het meer herfst dan winter. Met alle wind die om onze boerderij te keer gaat. Zo waaide het vrijdag zo hard, dat we niet eens hoorden dat een koe een kalf kreeg. Gelukkig waren beiden er goed doorheen gekomen. Hopelijk komt aankomende week ook het winterweer nog een beetje. Het gaat in ieder geval weer iets vriezen.

Daarvoor ben ik met de kinderen wat vogelvoer gaan maken. In ons winkeltje liggen wat vetbollen en gevulde kopjes (die je zo leuk in de boom kunt hangen) klaar.
IMG-20230108-WA0006
Schapen...
Net voor oud en nieuw halen we altijd de schapen naar de boerderij toe. Al is er in aanloop naar oudjaar toe al genoeg geknal te horen, we weten dat het niets is vergeleken met oudjaar zelf. En alle dieren reageren toch op het geluid. Dus willen we ze liever binnen hebben. En de schapen wilden maar wat graag meelopen. Ze vonden het gras achter het bos niet lekker meer, het zag geel en door het heen en weer lopen begon het ook minder goed te ruiken. Nu lopen ze voor het huis. En met dit natte weer liggen ze lekker droog in de loods.
Update: de kippenkar
Soms zou je willen dat het sneller gaat. Maar we kunnen geen ijzer met handen breken. En wat werken de heren hard: Gradus helpt Gerbrand iedere week een dag met de kippenkar. Er zijn al mensen die dachten dat het een tiny house werd. Zo luxe lijkt het te worden. Inmiddels zitten de groene damwandplaten ook al tegen de wanden en moeten we vooral inwendig nog aan het afwerken. Het wordt zo een mooi plekje voor onze kippen. Van de zomer kunnen we ze dan ook in ons weiland zetten. Dan kan je gewoon zelf je eitje gaan halen. Mooi toch?
IMG-20230108-WA0014
IMG-20221221-WA0000
Een mooie weegschaal
Ons huisje wordt steeds meer ingericht.
Naast een koffiemachine (waar je ook chocomelk of thee kan halen) hebben we nu ook een kast met een heuse weegschaal staan. Ik vind het zelf echt een plaatje!
Aankomend jaar dus geen getob meer met moeilijk de groenten afwegen. En even drie kilo appels of peren pakken is zo ook makkelijk te doen.
De eerste klanten hebben zelf de walnoten al afgewogen en waren zeer tevreden over de weegschaal!
Leren brok eten uit de automaat
Al onze koeien hebben een halsband om. Die staat in verbinding met onze voercomputer (die binnen in huis staat). Zo leest de voerbox uit hoeveel kilo brokjes iedere koe mag eten over de hele dag verspreid. Niet iedere koe krijgt evenveel, dat ligt aan hoeveel melk ze geven.
De koeien die voor het eerst een kalfje hebben gekregen, moeten we vaak leren om brokjes te gaan halen. En soms is gewoon het hangertje kapot. Hier zijn we dat aan het nakijken en bleek de koe toch echt even te moeten oefenen...
IMG-20230108-WA0038
IMG-20221221-WA0004
IJs...
Wat een mooie compositie zo hé? Ons softijs hebben we in bekers van 1 liter speciaal voor kerst bewaard. Met warme kersenjam erover heen was het gewoon een ideaal toetje!
Natuurlijk ook voor Valentijn of het carnavalsweekend. We hebben er nog wel een paar over...

Wij hebben zelf erg genoten van de kerstvakantie. Even niets extra's hoeven te doen. Maar gewoon uitrusten, een film met de kinderen kijken op tv, een dagje naar het Spoorwegmuseum waar we ook konden schaatsen. Al kwamen er wel twee studenten van Aeres Barneveld bij ons een dagje meelopen.
En op 6 januari was er nog een spannend moment: eindelijk werd ons interview over het platteland uitgezonden op Nieuwsuur. Gemist? Het is terug te kijken, vanaf de 24ste minuut.

Nu gaan we weer vol enthousiasme aan de slag met onze koeien, kalfjes, schapen en kippen in dit nieuwe jaar, waarin we jullie hopen te ontmoeten!

groetjes,
Gerbrand en Annelieke
 
AGENDA voor Januari 2023
IMG-20221125-WA0000
Iedere zaterdag:
Onze verkoopzaterdag!
Van 11.00 tot 16.00 uur kun je onze kaas weer proeven. Melk halen we uit de tank. Vlees zoeken we op uit de vriezer.
Heb je een grote bestelling? Dan kan je dit van te voren aangeven en ligt het klaar om af te halen.

Bezorging in Leusden-Centrum
Iedere week haal ik mijn kinderen van school in Leusden. Dan is het mogelijk om een bezorging of afhaalmoment te regelen rond de klok van 14.00 uur. Bel dan even met mij:
06 373 11 004
of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Zaterdag 28 januari: Slipjacht
Rond half twaalf wandelen we naar de Beek, waar de Slipjacht van Hoevelaken rond twaalf uur over ons land trekt. We moeten niet te laat aankomen... Want de jacht gaat rap. Er is een route uitgezet door een doek met vossengeur, die de jachthonden volgen. Een belevenis op zich.
IMG-20210423-WA0012 (3)
Bij terugkomst is er een mogelijkheid tot het eten van een broodje warm vlees of met onze kaas en een heerlijk kopje warme chocomelk. Voor deze versnapering vragen we € 5,00 per persoon.
Wil je erbij zijn? Meld je dan even aan op 06 373 11 004 (Annelieke)
 
 

Nieuwsbrief

Intuit Mailchimp