Nieuwsbriefarchief

September: Vruchtmaand

 
 
 
Oogstvaneigenerf_Logo
Het is al weer eind augustus. Wat gaat het snel!. Wij hebben voor ons gevoel veel gras gemaaid, binnenklusjes gedaan en weer gras gemaaid... Want deze wisseling van warmte en regen is wel super groeizaam weer!
IMG_20210804_112854585-2
De eerste zaterdag van deze maand was de aftrap van onze maandelijkse verkoop van jam en verse groenten. Het weer werkte niet helemaal mee, maar tussen de buien door is mijn naar de voordeur lopende kronkelstraatje mooi van het onkruid afgekomen. Deze laatste zaterdag is de pruimensaus getest. En... de uitslag was positief.
Dus de saus blijft in het assortiment!

Echo
Zoals een vrouw een echo krijgt bij drie maanden zwangerschap, zo scant de veearts de buiken van de koeien op dracht. Iedere zes weken hebben we een "Bedrijfsbezoek". Dan printen we een werkblad uit met een overzicht van alle te controleren dieren waar volgens ons koeienprogramma naar gekeken moet worden. Ook ziet de boer tussen-
IMG_20210806_113510731
doordat een koe zich laat bespringen door een andere koe. Dat betekent dat haar eisprong eraan komt. Nu wordt bekeken of zij drachtig is of niet en of zij eventueel ingeënt moet worden tegen corona voor het welzijn van het kalfje (dit was een inenting al lang voor corona in onze wereld zijn intrede had gedaan!).
Bij dit bezoek bleek dat vier van onze pinken drachtig waren. Pinken zijn de puberende koeien, die met deze dracht voor het eerst kalveren. Met een maand of zeven geven zij dus een kalfje en hebben wij er nieuwe melkkoeien bij. Doordat deze dieren te groot werden voor de pinkenstal maar we ze nog wel de wei gunden, lopen ze nu heerlijk in de weide achter de bloemenpluktuin. Iedere dag gaan we even bij ze kijken of alles goed gaat. Ondanks de regen van de afgelopen tijd lopen de dames er erg tevreden bij!

Het Goede Ontmoeten
IMG-20210814-WA0003 (2)
Op 14 augustus kreeg ik onverwachts de kans om in Ede bij het Goede Ontmoeten te staan met mijn jam. Ook het viltpakket van onze wol en onze activiteiten heb ik in deze reclame-mogelijkheid meegenomen. Met mijn nieuwe shirt (mét logo!) aan heb ik
goed mijn verhaal kunnen oefenen. Wat geeft dat een energie! Allemaal boeren bij elkaar die ieder hun eigen product aan het promoten zijn. Boeren en boerinnen die staan voor wat zij maken. Zo waren er speciale luxe eieren, eerlijke groenten uit de streek, thee geoogst uit Ede, Sint Jorisbrood, wodka gebrouwen in Ede of omgeving. En.. natuurlijk ook mijn jam ! Wat nog luxer is: mijn jam mocht blijven staan, en nu verkopen de gastdames het. Deze pop up winkel op de Grote Markt in Ede staat er nog tot 4 september. Dan haal ik de niet verkochte jam weer op.

Belgische Blauwe
Eindelijk, er is bij ons een blauwbont vaarskalf geboren! Na drie stieren was een vaars meer dan welkom. Een Belgische Blauwkalf, de vacht is blauwbont, is een goed vleeskalf. We hebben nu twee keer ons eigen pink laten slachten. We zijn trots op de kwaliteit van dit vlees. Wat is dat een lekker vlees. Niet alleen omdat je weet
IMG_20210823_093534376
waar het vandaan komt, wat het beestje te eten heeft gekregen, maar ook omdat het langzaam mocht groeien en daarvan heeft genoten. En ook - al klinkt dat misschien gek - omdat we haar zelf in alle rust naar de slachter konden brengen.
We voelen ons daarmee zo verwend, dat we daarvoor nu ieder jaar een vaarskalf speciaal gaan aanhouden. Wel een vaarskalf, omdat een stiertje daar, ook qua smaak, minder geschikt voor is. En we hebben niet een speciaal hok voor een stiertje, dus loopt hij dan tussen de pinken... Een blauwbonte kalf is groot bij geboorte, daardoor niet ideaal als eerste kalf van een koe. Bovendien worden stiertjes agressiever en zijn ze daardoor ook gevaarlijker voor onszelf.
Jullie begrijpen hoe blij we zijn met deze geboorte. Zijn jullie vleeseters, en wil je dat zelf wel eens proeven? Hou dan november in je achterhoofd (voorhoofd mag ook hoor!).

Vogels
IMG_20210823_093123088 (3)
Eerder schreven we over een steenuiltje op ons erf. Het uiltje vliegt nog steeds bij ons rond. We horen hem regelmatig schreeuwen, ook al laat hij zich niet gemakkelijk zien.
Maar niet alleen steenuiltjes, zwaluwen, mussen enz. weten ons onderdak op
ons erf te waarderen. Afgelopen zondag op maandag nacht hadden we een heuse ooievaarscamping! We telden 30 ooievaars bij elkaar! Om tien uur hadden ze de camping weer verlaten. Mooi op tijd...
Er is vast nog veel meer gebeurd, maar dit waren toch wel echte hoogtepunten voor ons. Ik hoop dat je weer met veel plezier over onze belevenissen gelezen hebt.

Ook in de maand september en oktober hebben we weer leuke activiteiten. Ik wil er al vast eentje uitlichten. Op 23 oktober staat ons erf in het teken van kaasmaken. Er komt een mobiele kaasmakerij die van onze melk rauwmelkse kaas gaat maken. Na zes weken rijpen is die dan begin december goed om te eten. Kijk voor meer informatie hieronder op de kalender.

Een heel fijn weekend en hopelijk tot zien,
Groetjes,
Annelieke
 
Agenda

Oogstdag bij Groot Zandbrink
Het gaat door. Morgen, zaterdag 28 augustus van 12.00 tot 16.00 vindt de jaarlijkse Oogstdag plaats bij Groot Zandbrink (Postweg 1, Leusden). Er word een coronatest uitgevoerd. Kijk voor meer informatie op: www.valleihorstee.nl/evenementen

Eerste zaterdag van de maand:
Onze jam en chutney, en onze verse groenten worden op zaterdag 4 september van 11.00 tot 16.00 uur op ons erf verkocht. De 'vers van de pers'-soorten zijn deze maand: Pruimenjam met kaneel, Pruimenjam met bruin bier, Pruimensaus en Pruimenchutney. Ook zijn de eerste bramen geplukt - nog wat zuur door alle regen - maar de Braam-appel of Braamsteranijs is toch goed gelukt.

Op deze zaterdag geven we ook rondleidingen over ons bedrijf. Om 11.00 en om 14.00 uur krijg je in ongeveer een uur een inkijkje in onze groentetuin, kalfjesschuur en melkstal. Wil je wel eens weten hoe het in een trekker zit? Dan is deze rondleiding zeker de moeite waard. Prijs per persoon €3,00.

Appelpluk
De appelbomen laten hun vruchten vallen. Nog net niet helemaal rijp, maar zeker al goed te gebruiken voor appelmoes of appeltaart. Op zaterdag 4 september kan je appels rapen en voor een klein bedrag mee naar huis nemen om er iets lekkers van te maken. Natuurlijk laat ik je ook sap, moes en siroop proeven. Aanmelden is fijn.

 
Jamabonnement
Wil je nu geen jam of chutney mislopen? Kies dan voor een abonnement. Iedere eerste zaterdag van de maand staan er 3 potjes jam of chutney, geheel naar eigen keuze klaar om opgehaald te worden. Natuurlijk kunnen deze ook verstuurd worden voor de meerprijs van verzending.

Workshop chutney maken
Zelf wel eens chutney gemaakt, maar niet tevreden met het resultaat? Op woensdag 15 september van 10.00 tot 12.30 uur geef ik een inkijkje in hoe ik mijn chutney maak. Inbegrepen is een kop koffie of thee met wat lekkers, en een eigen gemaakt potje chutney. €15,00 per persoon, er is ruimte voor 5 deelnemers. Na aanmelding ben je verzekerd van een plekje.

 
Workshop zuurkool maken
Zelf zuurkool maken is heel makkelijk. In deze workshop neem ik je mee in het proces. Natuurlijk neem je je eigen kool mee naar huis, waar het met een beetje inspanning na zes weken zuurkool geworden. Deze workshop vind plaats op donderdag 23 september van 10.00 tot 12.30 uur. €15,00 per persoon, er is ruimte voor 5 deelnemers. Na aanmelding ben je verzekerd van een plekje.

 
Kaasmaken
Op zaterdag 23 oktober, laatste zaterdag van de herfstvakantie, staat ons erf in het teken van kaasmaken. De kaasboer komt met haar mobiele kaasmakerij, via een raampje kan je op haar handen kijken. We geven uitleg over het proces, en we laten andere manieren van kaasmaken zien. Exacte invulling van de dag horen jullie in de volgende nieuwsbrief.

 
Voor informatie, vragen en voor Aanmelden voor een van deze activiteiten kan via Annelieke, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 373 11 004. Natuurlijk ben je ook welkom om contact op te nemen met vragen.

 

Nieuwsbrief

Intuit Mailchimp