Nieuwsbriefarchief

Februari: Sprokkelmaand

 
 
 
Oogstvaneigenerf_Logo
"Februari: Sprokkelmaand"
De naam komt waarschijnlijk van springen: februari verspringt één keer in de vier jaar van 28 naar 29 dagen. En laat ik nu altijd gedacht hebben dat het met sprokkelen van hout te maken heeft...
Voor ons is februari de maand van het snoeien van de fruitbomen. Dus toch houtsprokkelen: alle takken die we snoeien verzamelen en versnipperen we. Of het wordt mooi aanmaakhout voor de komende winter.

In de nieuwsbrief van december dachten we nog dat januari een rustige maand zou zijn. Maar ondertussen weten we beter. We kregen ondanks corona veel bedrijfsbezoeken. Buiten was het grauw en grijs, dus maakten we het binnen gezellig: kachel aan en de huiskamer was in een mum van tijd lekker warm.
IMG-20210618-WA0014 duurzaamheids top 25
Melkfabriek
Ongeveer één keer per jaar komt het aanspreekpunt van onze melkfabriek langs. Nu was het iets langer geleden... Wij lezen wel mail, maar Gerbrand is niet van de webinars. En juist in deze tijd is alles online. Dus zo'n tafelgesprek was meer dan welkom. We zijn weer helemaal op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Onze man wees ons
erop vooral ook nog het formulier voor onze inspanningen voor de natuur in te leveren. Alles wat meetelt, hebben we al een jaar of tien. Maar de laatste twee jaar geven wij het ook op. En wat bleek: we zaten met onze inspanningen in de top 20 van melkboeren in de biodiversiteit! Helaas niet meer melkgeld, maar wel een mooi aandenken in de vorm van een tegeltje en een melkkan. De vorige keer kregen we schaaltjes. Ik ben benieuwd of we ook dit jaar weer in de top 20 zitten. Aan onze inspanning zal het niet liggen.
Praktijkervaring opdoen
Tot eind maart komen studenten van Lodestein één keer in de week onze fruitbomen snoeien. Ze (onze bomen bedoelen we natuurlijk) zijn niet zo jong meer en dat is te zien aan de stevigheid van de takken. Met ladders, rolsteiger en de trekker kunnen de leerlingen bij de te snoeien takken komen (zie de foto). We kregen weer enthousiaste reacties bij de eerste snoeidag en ook toen ze hoorden dat we foto's op Instagram gaan
IMG_20220125_113034190~2
plaatsen. Ik mocht meteen deze foto nemen en plaatsen. Voor mij natuurlijk ook leuk: er komt meteen een nieuwe groep volgers bij. Boven in het bakje staan vonden deze jongens erg leuk. Het weerhield ze gelukkig niet van zagen: het bergje snoeiafval was de moeite van het opruimen waard. En als zij de komende zomer langs komen fietsen, weet ik zeker dat ze naar het resultaat van hun werk zullen kijken!
IMG-20220126-WA0007 (2)
Pootje baden
Zoals overal zitten ook in de stal ziektekiemen verborgen.

Zo kregen de kalfjes van een week oud diarree, en dat wilde bijna niet stoppen. Om te voorkomen dat alle kalfjes een slechte start krijgen, geven we nu preventief een middeltje. En het werkt. Ik loop nu weer met plezier rond in de kalverstalstal en krijg meteen reactie als ik de kalfjes aai.

Ook de koeien geven we iedere drie weken een potenbad. Dit voorkomt een groot gedeelte van de klauwproblemen.
Zaden en pootgoed
De zaden zijn besteld en het eerste pootgoed is ook al binnen. Dit gaat dan ook deze week nog de grond in.
Ik heb nu ook aardpeer en niet alleen om te eten. Ze geven ook mooie bloemen voor de bijen en hommels. En de stengels worden zo hoog dat het ook mooi winddekking geeft voor de groentes die er achter staan.
IMG_20220128_111847976~2
IMG_20220125_114131728~2
Kom je ook helpen poten?
Onze stagiaire Jett heeft me geholpen om een stuk prikkeldraad en palen weg te halen waar we boompjes willen poten. In eerste instantie zullen ze nog klein zijn, maar als haag om langs te lopen naar ons verkooppunt van jam en chutney zullen ze volgend jaar toch een mooie afwisseling geven.

Als het niet te koud is om de boompjes te oogsten, kunnen we ze in de week van 19 februari ophalen. En dan is het natuurlijk poten geblazen!
Op zaterdag 19 februari van 10.30 tot 17.00 uur kan je op je eigen tijd een boompje voor ons poten.
Een simpel gebaar om ons te suporten in waar we mee bezig zijn. Natuurlijk hebben we voor iedere poter iets te drinken klaarstaan.
En misschien wil je het boompje wel tot jouw boom maken door er in de loop van het jaar extra voor te zorgen (lees: gras en onkruid weghouden). Zo wordt het ook een beetje jouw project...
Wil je iets meer weten over onze plannen? Ook dan is deze zaterdag 19 februari daar geschikt voor. Misschien heb je nog wel suggesties die voor ons weer bruikbaar zijn.

Tot op ons erf!

groetjes,
Annelieke
 
AGENDA voor Februari 2022
IMG_20210904_114016789 (3)
zaterdag 5 februari verkoop
Van 11.00 tot 16.00 uur staat onze kraam klaar met onze kaas, eieren, jam en chutney. Met een beetje geluk hebben we nog boerenkool.
zaterdag 19 februari: boomplantdag
Van 10.30 tot 17.00 uur planten we boompjes als windhaag voor ons land. Kom je helpen?
 

Nieuwsbrief

Intuit Mailchimp