Nieuwsbriefarchief

Augustus: Oogstmaand

 
 
Oogstvaneigenerf_Logo
En dan is het vakantie! De kinderen helpen met oogsten, gaan gezellig mee de koeien omhalen als deze naar de stal moeten, spelen heerlijk op het erf of juist binnen met lego. Zo nu en dan gaan ze een paar dagen logeren of komen er kinderen spelen. En voor onszelf is het vooral eraan denken zoveel mogelijk met hen mee te genieten van het vakantiegevoel. Alhoewel... voor ons is het schudden van het gras al een echt zomer- en een beetje vakantiegevoel. Ook kan ik lekker genieten in de groententuin, dicht bij en toch ver weg van alles, rustig onkruid wiedend, een framboosje van de struik proeven, een wortel uit de grond trekken en opeten. Of de prei uitpoten. Want er is genoeg te doen, lees maar.
IMG-20210710-WA0011
Ben je op 10 juli op onze hooidag geweest? Wij vonden het erg gezellig! Er werd druk in het hooi gespeeld, gerold, hoge bergen gemaakt, rustig in gezeten en gelegen, hooi over elkaars hoofd gestrooid... Natuurlijk mag dat niet altijd, maar alleen als de boer er toestemming voor geeft. Want voor het hooi is het niet altijd even goed.
Ook werd er gezellig gekletst en kennis gemaakt met onze producten. Voor ons was het zeker voor herhaling vatbaar.
De hooidag kreeg voor ons nog een staartje. Voor deze speciale gelegenheid moesten we prikkeldraad weghalen. De volgende ochtend lieten we na het melken onze koeien los in de wei. We hadden ze een extra stuk gegeven. Belt onze oplettende buurman: “Je hebt koeien op je erf loslopen!” We hadden iets teveel draad weggehaald. Gelukkig lieten ze zich weer makkelijk naar de wei leiden. "Dankjewel buurman!'
's Middags dreigde het te gaan regenen. Maar met de opraapwagen lag al het droge hooi op tijd in de loopstal. De koeien en kalfjes hebben er een hele week van gegeten.

Als het weerbericht aangeeft dat het een week mooi weer wordt dan gaan we maaien. Je begrijpt dat er daardoor voor boeren wat extra spanning ligt rond het weerbericht. Dit jaar stond het natuurland nog “vast” (het gras was nog niet gemaaid en dus lang). Met het oog op de (weide)vogels en insecten wordt dit speciaal gedaan. Na het mooie weer
IMG_20210710_182625001_HDR
in mei was het nog niet zo stabiel geweest dat dit gras mooi droog kon worden. Doordat natuurland veel minder voeding maar wel “prik” in zich heeft (het geeft de koeienmaag meer werk om te verteren), moet het echt gehooid worden. Als we kuilgras hebben dat erg nat is, houden deze hooibalen de koeienmaag gezond. Maar... lang gras gaat door veel regen plat liggen en die ondergrond was ook erg nat. Dus hebben we het gras veel opgeschud zodat de wind en zon goed hun werk konden doen. Na iedere keer schudden zaten we onder de kriebelzaden en pluisjes, het leek dus goed droog. Uiteindelijk zijn er toch nog veel balen in het plastic gewikkeld om zo de houdbaarheid te garanderen.
IMG_20210720_101042939_HDR
Ook ons andere gras is binnengehaald. Omdat we kuilplaten (de platen waar het gras en de maïs gedurende de bewaarperiode op liggen) tekort kwamen, ligt het nu droog op rollen plastic en onder het plastic. Natuurlijk had het gras ook op het zand kunnen liggen. Alleen is zand in je voer slecht voor de koeienmagen.
In onze melkstal hebben we ieder jaar weer zwaluwnestjes. Ook daar vinden onze vogels dus onderdak. Als de eitjes uitgekomen zijn, vliegen de ouders heen en weer om de kleintjes te voeden. Het is een drukte van belang. Tijdens het melken zie je ze even niet, maar bij het klaarzetten van de melkstellen, vliegen de vogels je om de oren. Afgelopen week hebben de laatste jongen vliegles gekregen. Dus is het even rustig in de stal.
In mijn groententuin groeit alles goed. De eerste wortelen, bietjes en courgettes zijn geoogst. Nu komen de bonen en de venkel. Van het fruit zijn de frambozen en de kruisbessen uitgebloeid. Langzaam worden de wijnbramen en pruimen rijp, de eerste tomaten worden rood. De druivenstruik heb ik teruggesnoeid, zodat de druiven zonlicht krijgen en extra zoet worden.
IMG_20210718_154130113_HDR (2)
En dankzij de regen kwam ik ook goed toe aan het verwerken van fruit en groenten. Onze zomerjam is gemaakt ! Wil je weten hoe deze smaakt? Kom dan zeker op zaterdag 7 augustus bij ons aan. Daarnaast geef ik zaterdag 28 augustus een kijkje in mijn jamkeuken op de Oogstdag van Groot Zandbrink. Meer hierover kan je in de agenda lezen.

Zie ik je deze maand?
Groetjes, Annelieke
 
Agenda

Meekijken op de boerderij
Per gezin of groep kan je komen kijken naar de ochtendwerkzaamheden. Natuurlijk mag je ook meehelpen. Bijvoorbeeld helpen bij het kalfjes voeren. Je krijgt ook wat te drinken en per gezin een potje jam om mee naar huis te nemen. De werkzaamheden beginnen om 9.00 uur en duren ca. 1,5 uur. Eens iets anders voor in de vakantietijd?
Prijs: €5,00 per persoon, met een minimaal aantal van 4 personen.
Data: 2, 4, 7, 10 en 12 augustus

Op dezelfde manier kan je ook deel nemen aan de avondwerkzaamheden. Deze beginnen om 16.00 uur met het gezellig samen ophalen van de koeien en duren zo'n 1,5 uur. Natuurlijk krijg je ook hier wat te drinken en per gezelschap een potje chutney mee naar huis. Prijs: €5,00 per persoon met een minimaal aantal van vier personen.
Data: 2, 5, 7 10 en 12 augustus

Eten uit de moestuin
Zin om samen te kokkerellen met verse groenten? In deze vakantie gaan we een paar keer koken met groenten uit de moestuin. Vers geoogst en meteen verwerken met elkaar. Dit doen we buiten boven een vuurtje, met een kampvuurpot en andere kookmogelijkheden. Natuurlijk wordt het na het koken gezamenlijk genuttigd. Deze activiteit is met maximaal 6 personen op 6 augustus. Prijs: €15,00 per persoon.

Eerste zaterdag van de maand:
Onze verse soorten jam en chutney worden op zaterdag 7 augustus van 11.00 tot 16.00 uur voor het eerst verkocht. Voor deze maand zijn dat Kruisbessenjam (beperkte hoeveelheid), Harlequinjam, Kersen met kruidenbitter, Zomerjam, Courgette in het zoetzuur en Courgettechutney. Deze laatste is wel pas over zes weken echt goed op smaak. Nieuwsgierig naar wat Harlequin en Zomerjam is? Een bezoekje aan ons is dat zeker waard !

Op deze zaterdag geven we ook rondleidingen op/over ons bedrijf. Om 11.00 en om 14.00 uur krijg je in ongeveer een uur een inkijkje in onze groententuin, kalfjesschuur en melkstal. Wil je wel eens weten hoe het in een trekker zit? Dan is deze rondleiding van ongeveer een uur zeker de moeite waard. Prijs per persoon €3,00.

Jamabonnement
Wil je nu niet geen jam of chutney mislopen? Kies dan voor een abonnement. Iedere eerste zaterdag van de maand staan er 3 potjes jam of chutney, geheel naar eigen keuze klaar om opgehaald te worden. Natuurlijk kunnen deze ook verstuurd worden voor de meerprijs van verzending.

Aanmelden voor een van deze activiteiten kan via Annelieke, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 373 11 004. Natuurlijk ben je ook welkom om contact op te nemen met vragen.

Oogstdag bij Groot Zandbrink
Op zaterdag 28 augustus van 12.00 tot 16.00 vindt de jaarlijkse Oogstdag plaats bij Groot Zandbrink (Postweg 1, Leusden). Hier sta ik met mijn jam en chutney, viltspulletjes, wol en alles wat we verder verzinnen. En ik geef uitleg over het maken van jam en chutney.
Ook zijn er demonstraties met oogsten van gras, tarwe en meer, zoals dit vroeger gebeurde: met zeis, paard, ruiteren, etc. Je kan meegenieten van een ploegwedstrijd, en een wedstrijd bomen slepen, er zijn oude ambachten, en de verschillende werkgroepen van Vallei Horstee laten zich zien. Kinderen kunnen op zoek naar spulletjes die je nodig hebt voor een pannenkoek, en uiteindelijk wordt deze dan gebakken. Dat wordt smullen! (Het duurt natuurlijk nog even, dus wil je zeker weten of het doorgaat, kijk dan op de website van Groot Zandbrink of op mijn website: www.oogstvaneigenerf.nl Daar zal ik het op vermelden.)
 
 

Nieuwsbrief

Intuit Mailchimp