Nieuwsbriefarchief

Juni: zomermaand

 
 
 
Oogstvaneigenerf_Logo
"Juni: Zomermaand"
Na het hemelvaartsweekend, waarin wij begonnen met het schapen-scheren, geef ik jullie weer wat te lezen. Juni is voor ons een maand van bemesten, maaien, onkruid wieden in de moestuin, enz. En ik heb ook vaak een markt of open dag waarop ik met mijn jam mag staan. Deze maand zelfs drie! Ook zullen we de komende maand het schapenweiland gaan maaien. Dat wordt weer hooifeest! Spelen, springen, rollen of rustig relaxen in het hooi. Normaal mag dat natuurlijk niet. Maar één keer in het jaar mag het bij ons wel!

Wat een maand hebben we achter de rug! Wat ik van het weer vooral nog weet, is de WIND... Bij ons waait het altijd al erger dan bij een ander lijkt het wel. Echt een tochtgat tussen de loopstal en loods door, vind je ook niet? We hopen dat de wind in juni minder is. Stiekem denk ik: hij mag ook best een keer gewoon wegblijven!
IMG_20220504_094331516
Meehelpen met de werkzaamheden
Wat was het leuk in de meivakantie: vier gezinnen hebben mij geholpen met mijn werkzaamheden. Er waren kinderen die niet van ophouden wisten. Een gezin trof het: het was bij de geboorte van een kalfje. Dat hebben we natuurlijk niet voor het zeggen, dus dat was even geluk hebben!!! En wat kreeg ik de
week erna een verrassing! Zat er zomaar post in mijn brievenbus. Toen ik deze open maakte, bleken er twee hele mooie tekeningen in te zitten van het kalfje. Dank je wel Timo en Emi. Ik vond het erg leuk om te krijgen.
Het laatste schaap ...
heeft ook een lammetje gekregen. We werden er door verrast. We kregen bezoek van Lea en Tessa. Zij zagen een heel klein lammetje in de wei lopen dat heel geel was. Ik dacht nog dat het vast een vergissing was. Maar nee... Ze hadden helemaal gelijk! Het lammetje is een ooitje en doet het heel goed. Nu loopt ook zij al in de grote wei met haar moeder.
IMG_20220508_151549191
IMG_20220519_164048438
Terrasje
Jaaa! Ons terras is klaar. Voortaan kun je heerlijk aan onze picknicktafel zitten op een stenen ondergrond. Doordat het zo waait, is het altijd zoeken naar waar je lekker zit. Wat blijkt? Hier zit je bijna altijd uit de wind. Hoe lekker kun je dan je ijsje eten!
Klas van Irma
Wat was het weer een feestje! Voor de laatste keer is groep 3 van de Breede Hei bij ons op het erf geweest. Na een kennismaking in de klas werden de boompjes gepoot. En nu leerden ze alles over het schaap. Natuurlijk hoorde daar ook de wol wassen bij. Ik ben benieuwd hoe de gekleurde wol er uit gaat zien. Dat weten zij ook pas vrijdag.
IMG-20220529-WA0030
IMG_20220514_174231783~2
IMG_20220521_164814056
Extra stukje tuin
Naast onze aangeplante heg hebben we een stukje land omgeploegd. Dit jaar staan daar aardappelen. Langs de rand hebben we wat pompoenplanten gepoot. Dus van de herfst hebben we eetbare pompoenen in de aanbieding.
Voor nu heb ik nog pompoenplantjes over. Ook tomatenplanten zijn er nog. Dus wil je ook nog wat plantjes in je tuin poten met dit vochtige weer, kom dan gerust eens kijken. Bijvoorbeeld aanstaande zaterdag...
Schapen scheren met Hemelvaart
Zaterdag was onze grote schaapscheerdersdag. Marloes, Sandra en Linda waren er met hun spinnenwiel. Bleek dat de ene met een vacht spon, de ander dubbel aan het spinnen was met gekaarde wol en de derde een spoel aan het vullen was. Wat leuk als je zo veel verschillende acties hebt. Janco had de kaardmachine mee genomen. Dus nu hebben we weer gekaarde lappen wol liggen. Deze zijn bij lange afstanden te gebruiken in je schoenen. Gerbrand schoor zelf de schapen En Dirc hielp met vangen. En waar was ik? Koffie aan het
IMG-20220529-WA0012
zetten, Kletsen, informatie geven, brood smeren. Heel belangrijke bezigheden had ik dus!

Wist je dat je met wol niet alleen kan vilten of spinnen? Je kunt het ook gebruiken voor mulch in je tuin. Doordat de natuur steeds droger wordt, worden de tuinen steeds meer besproeid. De wol houdt water vast. Langzaam verteert het en voert voor de plant onmisbare voedingsstoffen aan (dankzij de restjes uitwerpselen). Ook de vogels hebben schik met de wol. De plukken wol die je op de foto hierboven ziet, zijn met een week verdwenen uit de wei. Het wordt gebruikt in de nesten.
Wil je het eens proberen? We hebben nog wel wat wol voor je liggen...
IMG_20220530_064605161 (2)
Onze huisuil
Na verschillende keren haar roep al te hebben gehoord, zagen we de steenuil op een vreepaal zitten. Dus we wisten dat ze er nog was. Vanochtend zagen we haar genieten van de opkomende zon. Ik geloof niet dat de zwaluwnesten
dit jaar gebruikt worden door zwaluwen of mussen. Op het strontplankje zat mevrouw te genieten. Ik kon nog net een foto maken, toen vloog ze al weer weg. Mussen houden niet van uilen, want hun jongen zijn een heerlijk maaltje voor de steenuil. In de natuur kunnen de dieren hard zijn voor elkaar.
Wij genieten van alles om ons heen. De zwaluwen in de stal, de musjes in mijn groententuin (volgens mij zijn er verschillende zaden opgepikt, als ik kijk naar wat er tot nu toe opkomt van het gezaaide bed) en de steenuil die we intussen overal om ons heen zien vliegen. Zelfs van de twee kraaien die de stal en maïsplaat vrij houden van extra kraaien of kleinere kauwtjes. Zo zie je... alles is stiekem toch in evenwicht.

Er is nog veel meer. Maar ik denk dat deze nieuwsbrief weer vol genoeg stond met onze belevenissen. Voor de komende maand hebben we ook weer wat activiteiten. Wellicht zien we jullie nog!

Fijn pinksterweekend,

groetjes,
Annelieke
 
AGENDA voor Juni 2022
IMG_20210508_174637277_HDR
IMG_20210823_093534376
Een ochtend helpen op de boerderij. Per gezin of gezelschap
€ 5,00 per persoon met een minimaal bedrag van € 20,00. Je helpt bij de kalfjes, de schapen en de koeien. De werkzaamheden beginnen om 9.00 uur. Duur: ca 1,5 uur.
De mogelijke data zijn: 4, 11 en 18 juni.

Een avond helpen op de boerderij. Per gezin of gezelschap, € 5,00 per persoon met een minimaal bedrag van
€ 20,00. Hierin zit helpen met de kalfjes, de schapen en de koeien. De werkzaam-heden beginnen om 16.00 uur. Duur: ca 1,5 uur.
De mogelijke data zijn: 4 en 11 juni.
IMG_20220402_114249166
IMG-20220508-WA0006
Zaterdag 4 juni: verkoop
Van 11.00 tot 16.00 uur staat onze kraam weer klaar met onze kaas, jam en chutney. Ook ons vlees of onze melk is te koop. Voor de melk kun je een eigen fles meenemen. Anders hebben wij plastic flessen op voorraad.

Zondag 19 juni: Vaderdag Pannekoekendag
Wij hebben tegenwoordig ook Pannekoekenmeel van Den Olden Floris in Terschuur. Samen met onze eieren en melk heb je dan een kant en klaar pakket geheel uit eigen omgeving om heerlijke pannenkoeken te eten. Nog een jammetje erbij voor erop. Ik krijg er gewoon al zin in...

Ook op 19 juni: Koetshuis haar
Jubileumfeest Utrechts Landschap
We staan met onze jam, chutney, pannenkoekenmeel en activiteitenkalender bij onze buren op de markt. Parkeren is bij ons in het land; op de flyer van Utrechts Landschap staat dat het € 1,50 kost om met de auto te komen. Natuurlijk is onze Boeren softijs ook weer paraat.
Zaterdag 25 juni
is er Open dag bij Blommendal, Ruifweg 6 in Stoutenburg. Gerbrand scheert daar de schapen en ik sta daar met mijn jam, chutney, kaas en activiteiten voor de zomervakantie.

Ook heeft Kringloop Leusden zaterdag 25 juni op de industrieweg (oude Ambachtsweg) een jubileum braderie. Ook hier staat Oogst van eigen erf. Mijn vriendin Antoinette offert haar zaterdag op om mijn producten te promoten. Dus ook zeer de moeite waard om te gaan kijken.
Hooidag
We kijken nog even het weer aan. Maar in deze maand gaan we weer rollen in het hooi. Wil ook jij dit meemaken? Meld het even, dan krijg je een mail zodra wij weten wanneer het gaat plaatsvinden.
IMG-20210710-WA0011
 

Nieuwsbrief

Intuit Mailchimp